Το αίνιγμα Μέρκελ στο μικροσκόπιο

Τι κι αν οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες καταβαραθρώνονται στη δίνη της κρίσης; Τι κι αν όλοι οι καταπιεσμένοι της Γηραιάς Ηπείρου τη βρίζουν και την καταριούνται ολημερίς κι ολονυχτίς; Αυτή βράχος. Κι όχι μόνο στο φαίνεσθαι αλλά και στο είναι, όπως αποδεικνύει τελευταία έρευνα του περιοδικού Stern για την Άνγκελα Μέρκελ -φυσικά. Σύμφωνα με αυτήν, η γερμανίδα καγκελάριος θα επικρατούσε άνετα των σοσιαλδημοκρατών αντιπάλων της για την καγκελαρία, εάν η εκλογή γινόταν μεταξύ δύο υποψηφίων. Συγκεκριμένα η Μέρκελ

θα συγκέντρωνε το 49% των ψήφων, εάν είχε αντίπαλο τον  Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, πρώην υπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, ο οποίος θα συγκέντρωνε ποσοστό 26%. Εάν, πάλι, είχε αντίπαλο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, τα ποσοστά θα ήταν 49% έναντι 26% υπέρ της, ενώ αν ήταν υποψήφιος ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η καγκελάριος θα λάμβανε 60% έναντι 16% του αντιπάλου της.

Ποια είναι όμως η μυστήρια καγκελάριος που όλοι θα έδιναν –κατά παραλλαγή της προσφιλούς έκφρασης- «ένα ευρώ για τις σκέψεις της»; Ο Guardian δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο «Η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει μυστήριο μετά από όλα αυτά τα χρόνια στην κορυφή». Ιδού πως σκιαγραφεί την σιδηρά κυρία της Ευρώπης:

Η παιδούλα εξ Ανατολής

Υπάρχει ένα «ανέκδοτο» που τη σημάδεψε: η Άνγκελα Μέρκελ, παιδούλα από την Ανατολική Γερμανία, σέρνεται μέσα στη γεμάτη ρητίνη κοιλότητα ενός δέντρου φορώντας μια καινούργια φόρμα που της έστειλαν από τη Δυτική Γερμανία. Το ανέκδοτο λέει πολλά για γυναίκα του καθήκοντος, την ευσυνείδητη και λίγο αδέξια, που βρίσκεται στο τιμόνι της Γερμανίας επί επτά χρόνια, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα αίνιγμα για τους συμπατριώτες της. «Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που κυβερνά την χώρα μας;» αναρωτήθηκε η «Süddeutsche».

Η απάντηση: είναι μια γυναίκα που εκφράζει τη λύπη της επειδή δεν μπορεί να πάει για ψώνια χωρίς να την αναγνωρίζουν. Που θα ήθελε να δειπνίσει με τον Βισέντε ντελ Μπόσκε, μάναζτερ της ισπανικής ομάδας ποδοσφαίρου. Που χαλαρώνει με την πεζοπορία, το μαγείρεμα ή το γέλιο και ο μεγαλύτερος φόβος της δεν είναι η κατάρρευση του ευρώ, αλλά να βρεθεί απροστάτευτη σε μια καταιγίδα.
Ένας άνθρωπος που γνωρίζει τη Μέρκελ πολύ καλά και που χαρακτηρίζεται ως το κατοικίδιό της, είναι ο 41χρονος Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, ένα ανερχόμενο μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, που έχει βλέψεις να γίνει ο μελλοντικός καγκελάριος και επίσης συμβαίνει να είναι και μισός Σκωτσέζος. Θεωρεί ότι είναι επιτυχημένη εξαιτίας της κοινοτοπίας της. «Είναι πολύ άμεση και προσγειωμένη. Στους Γερμανούς αρέσει να την βλέπουν τη μια μέρα στις Βρυξέλλες με τον Ολάντ, τον Ομπάμα και τον Κάμερον και την άλλη στην εφημερίδα τους να ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ». Της χρεώνει επίσης τον εκσυγχρονισμό του CDU. Κι ενώ θεωρεί ότι οι Γερμανοί ψηφίζουν για ένα κόμμα και όχι μια προσωπικότητα, το CDU προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει τους ψηφοφόρους ότι «αν θέλουν τη Μέρ

Keywords
Τυχαία Θέματα