Το «δόγμα» που έγινε «επιστήμη» και οι «συνωμοσιολόγοι» που δικαιώνονται

20:56 4/9/2023 - Πηγή: Antinews

Υπάρχουν δύο ειδών ιστορίες: η επίσημη και η αληθινή

Του Παναγιώτη Λιάκου

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που χρωστάνε μισό δισ. ευρώ και κυβέρνησαν την Ελλάδα που χρεοκόπησε, θέλουν στ’ αλήθεια να μας σώσουν. Από τους πολιτικούς μόνο ο Γιάννος και ο Ακης άξιζαν να πάνε φυλακή. Έτσι απεφάνθη η «Δικαιοσύνη». Φέτος η Ελλάδα κάηκε εξαιτίας

της κλιματικής αλλαγής, αλλά μπήκε κι ανθρώπινο χέρι και δημιουργήθηκε… πυρονέφος. Αυτό ισχυρίστηκε επισήμως ο πρωθυπουργός. Τα εμβόλια του κορονοϊού δεν έχουν παρενέργειες, μας ενημέρωσε η επιτροπή των επιστημόνων, την οποία δημιούργησε η κυβέρνηση και της έδωσε και το ακαταδίωκτο μην τυχόν και βρουν μπελά τα μέλη της.

Ένα ενδιαφέρον διαχρονικό φαινόμενο είναι αυτό της απόπειρας ελέγχου της πραγματικότητας από τις εκάστοτε εξουσίες. Προσπαθούν, με την ισχύ των όπλων, του χρήματος και του ελέγχου των μηχανισμών παραγωγής εντυπώσεων (κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα, ΜΜΕ, «διανοούμενοι»), να ορίσουν το καλό και το κακό, το ορθό από το εσφαλμένο, το σοβαρό από το ασόβαρο. Για παράδειγμα: Σύμφωνα με τους «σοβαρούς», η Γη δεν περιστρεφόταν γύρω από τον Ήλιο αλλά ήταν καρφιτσωμένη στον ουρανό και περιστρεφόταν το σύμπαν γύρω της. Τελικά, μάθαμε ότι η Γη γυρίζει…

Είναι γνωστό, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, ότι όποιος διαφωνούσε ή διαφωνεί με την επίσημη «γραμμή» της εξουσίας λαμβάνει λογιών λογιών «περιποιήσεις»: από κάψιμο στην πυρά μέχρι φυλάκιση ή κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό αποκλεισμό και χλευασμό από θλιβερούς, ολιγογράμματους κλόουν που υποδύονται τους «έγκυρους» στην τηλεόραση.

Η στρατηγική επιλογή της εξουσίας δεν αλλάζει. Οι τακτικές μεταβάλλονται. Αυτό που αποκαλούμε «επιστήμη», ουσιαστικά, αποτελεί την αμφισβήτηση των υπαρχόντων δεδομένων και την απόπειρα εξεύρεσης της αλήθειας με τη διεξαγωγή πειραμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων επιβεβαιώνουν μία θεωρία. Κάποτε όλο τούτο ταυτιζόταν με τη μαγεία και διωκόταν απηνώς. Τώρα, η εξουσία διαλέγει τμήμα πληροφοριών, που την εξυπηρετεί, λέει σε όλους ότι «αυτό είναι η επιστήμη αυτοπροσώπως» και διώκει όποιον το αμφισβητεί. Δηλαδή, η εξουσία άλλαξε τη λέξη «δόγμα» και στη θέση του έβαλε την «επιστήμη» για να κάνει τις βρομοδουλίτσες της – κι εκείνοι που τελικά δικαιώνονται από τις εξελίξεις είναι οι δαχτυλοδειχτούμενοι ως «συνωμοσιολόγοι».

The post Το «δόγμα» που έγινε «επιστήμη» και οι «συνωμοσιολόγοι» που δικαιώνονται appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα