Το ιστορικό των επεισοδιακών παρελάσεων σε όλη την χώρα

Διαδηλωτές από τις δύο πλευρές της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων, έκαναν ξαφνικά κατάληψη του οδοστρώματος αμέσως μόλις έφτασε στην εξέδρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 11πμ.μ.

Οι διαδηλωτές είχαν πάρει θέση από νωρίς στην άκρη του δρόμου με ξεχωριστά μπλοκ. Ανατολικά από την εξέδρα βρίσκονταν μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, εκπαιδευτικοί, «αγανακτισμένοι», μέλη σωματείων και άλλοι διαδηλωτές,

που φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Στο μπλοκ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν και ο βουλευτής Τάσος Κουράκης. Δυτικά, υπήρχαν οπαδοί του Ηρακλή και ομάδα πολιτών που μόλις είδε τον κ. Παπούλια άρχισε να εκτοξεύει ύβρεις εναντίον του και βγήκε στο δρόμο. Από την άλλη πλευρά βγήκαν και από εκεί οι διαδηλωτές στο δρόμο κι έτσι δεν μπορούσε να ξεκινήσει η παρέλαση παρά το γεγονός ότι ήταν όλα έτοιμα.

Η Αστυνομία πήρε μέτρα για να μην προσεγγίσουν οι διαδηλωτές στην εξέδρα κι άρχισε πυρετός διαβουλεύσεων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης με οργισμένο ύφος ζήτησε από την Αστυνομία να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανοίξει τον δρόμο, αλλιώς θα ματαιωνόταν η παρέλαση. Οι διαβουλεύσεις κράτησαν περίπου είκοσι λεπτά με τον κ. Παπούλια καθισμένο στη θέση του. Οι διαδηλωτές δεν αποχωρούσαν από το δρόμο, αποφασίστηκε η ματαίωση της παρέλασης και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σηκώθηκε να φύγει βαθύτατα λυπημένος, αλλά και θιγμένος για την προσωπική επίθεση που δέχθηκε από ομάδα πολιτών που τον αποκάλεσε «προδότη».

Σε κλίμα έντασης έγινε στην Αθήνα η μαθητική παρέλαση

Ομάδες εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτών, είχαν συγκεντρωθεί γύρω από την Πλατεία Συντάγματος , με πανό και συνθήματα εναντίον της μνημονιακής πολιτικής.

Μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου πήρε θέση στην εξέδρα και η παρέλαση άρχισε. Συγχρόνως άρχισαν και οι συγκεντρωθέντες να φωνάζουν συνθήματα, στα οποία κυριαρχούσε το : “Ψωμί, Παιδεία , Ελευθερία”, ενω καταφέρονταν και εναντίον των πολιτών, φωνάζοντας συνεχώς “προδότες, προδότες”.

Τα πανό έγραφαν ότι “Η Ελλάδα δεν πουλιέται”. Ορισμένοι κρατούσαν στα χέρια μαύρες σημαίες, δηλαδή είχαν βάψει μαύρη τη γαλανόλευκη και είχαν γράψει επάνω : “Δεν πωλείται”.

Αλλοι κρατούσαν “πλακάτ” με συνθήματα εναντίον της Α. Διαμαντοπούλου και μιλούσαν για “κατεδάφιση της Παιδείας”.

Όταν άρχισε η παρέλαση, άρχισαν συνθήματα με τα οποία προέτρεπαν τους μαθητές να αποστρέψουν το πρόσωπο τους από τους επισήμους : “Στρέψτε το πρόσωπο αριστερά δείξτε το δρόμο για τη λευτεριά”. Μόνο ορισμένοι μαθητές ενός τμήματος, ενός σχολείου, υπάκουσαν και έστρεψαν το κεφάλι αριστερά, ενώ σε ένα άλλο τμήμα μαθητών ύψωσαν τις γροθιές στις οποίες κρατούσαν μαύρα μαντίλια. Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ είχε ήδη εκδώσει ανακοίνωση προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές που τους προσκαλούσε σε εκδηλώσεις εξέγερσης εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής και έκανε λόγο για μαύρα περιβραχιόνια που θα έπρεπε να φέρουν οι συνοδοί-καθηγητές.

Μα

Keywords
Τυχαία Θέματα