«Το Κρεμλίνο μπορεί να τιμωρήσει την Ευρώπη»

Ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι φόβοι για ρωσικά αντίποινα κατά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς οι αρχές της ΕΕ αναζητούν απεγνωσμένα μια συμφωνία για να σώσουν την κυπριακή οικονομία με την επιβολή εισφοράς 25% στις τραπεζικές καταθέσεις άνω των € 100.000.

Ωστόσο, με τους Ρώσους επενδυτές να έχουν κατ ‘εκτίμηση 30 δις ευρώ σε καταθέσεις σε τράπεζες του νησιού, η αυξανόμενη αισιοδοξία για μια συμφωνία συνοδεύεται από τους φόβους

για αντίποινα από τη Μόσχα. «Αν είναι η υπόθεση ότι θα υπάρξει 25% φορολογία στις καταθέσεις που είναι μεγαλύτερες των 100.000 ευρώ, κάποιοι Ρώσοι θα υποφέρουν πολύ άσχημα από τη διάσωση της Κύπρου» δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, Αλεξάντερ Νεκράσοφ. «Στη συνέχεια, βέβαια, η Μόσχα θα πρέπει να ψάχνει τρόπους για να τιμωρήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν μια σειρά από μεγάλες γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να δούμε τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ή τη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων. Το Κρεμλίνο ακολουθεί μια πολιτική περιμένουμε και βλέπουμε».

Ο Νεκράσοφ απέρριψε τη θεωρία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκδικηθεί διακόπτοντας την προμήθεια φυσικού αερίου, μια τακτική που χρησιμοποίησε το 2009, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την Ουκρανία για να τερματιστεί μια σειρά απλήρωτων λογαριασμών και τιμολόγησης της ενέργειας. «Το φυσικό αέριο δεν είναι πλέον ένα όπλο», δήλωσε ο Νεκράσοφ. «Όταν η Ρωσία το χρησιμοποίησε ως τέτοιο στο παρελθόν, συνειδητοποίησε ότι τα ξένα λόμπι ενέργειας αντέδρασαν και οι προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών αυξήθηκαν. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να απειλεί, γνωρίζει ότι κανείς δεν θα αγοράζει το φυσικό αέριό της σε 20 χρόνια».

«Στη Ρωσία, ιστορικά, αν θέλουν ένα περιουσιακό στοιχείο απλά το αρπάζουν. Αν θέλουν μετρητά από μια ευρωπαϊκή επιχείρηση απλά δημιουργούν ένα φορολογικό νομοσχέδιο ή κάνουν επιδρομή σε γραφεία κάνοντας τη ζωή σας δυσάρεστη. Θα μπορούσαν επίσης να κάνουν τη ζωή δύσκολη σε διπλωματικά θέματα όπως η Συρία. Ή να τρίξουν τα δόντια σχετικά με την ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας» σχολιάζει ο Mike Ingram, αναλυτής της BGC Partners.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/mar/23/cyprus-bailout-kremlin-reprisal-bank-levy

Keywords
Τυχαία Θέματα