Το μέλλον της Ευρώπης θα είναι πολυ-πολιτισμικό;

Όταν ο κόσμος αναφέρεται στην ευρωπαϊκή κρίση, αναφέρεται στο πρόβλημα του  ευρώ. Ο λόγος είναι προφανής. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κάνουν κάτι για να σταματήσει η κατρακύλα του κοινού νομίσματος, αυτό θα διαλυθεί, και μαζί του θα διαλυθεί η ευημερία της Ευρώπης.

Αν θέλουν όμως να είναι ειλικρινείς, τότε οφείλουν να παραδεχτούν ότι  το ευρώ δεν είναι η μόνη απειλή για το μέλλον της ηπείρου τους. Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα στις απαρχές μιας δημογραφικής κρίσης, για την οποία είναι τόσο προετοιμασμένη, όσο ήταν και για την οικονομική κρίση.

Ο γερασμένος και συρρικνούμενος

πληθυσμός της Ευρώπης αποτελεί το βασικό συστατικό αυτής της δεύτερης κρίσης. Κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Εδώ και χρόνια απολαμβάνουν υψηλά ποσοστά γεννήσεων και μετανάστευσης, και άρα θα έχουν μια υγιή πληθυσμιακή αύξηση για πολλές ακόμη δεκαετίες.

Κάποιες όμως χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης, μαζί με κάποιες στο κέντρο της, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, θα συρρικνωθούν τάχιστα. Το αποτέλεσμα θα είναι η οικονομική τους στασιμότητα, και η διάλυση των κοινωνικών διχτύων ασφαλείας.

Αν δεν αλλάξει κάτι στις γεννήσεις, η μόνη ρεαλιστική λύση για αυτές τις χώρες είναι η μαζική μετανάστευση. Κι αυτό αποτελεί το δεύτερο συστατικό της επερχόμενης ευρωπαϊκής κρίσης. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα πληθυσμιακά προβλήματα, είναι οι ίδιες που ιστορικά δεν καλωσορίζουν τους ξένους. Για παράδειγμα, η Πολωνία, η Ιταλία, και η Γερμανία, ανέκαθεν χορηγούσαν την υπηκοότητα με βάση την εθνικότητα και όχι τον τόπο γέννησης. Πρόκειται για χώρες που θεωρούν πως για να γίνει κάποιος μέλος τους, θα πρέπει να έχει το σωστό αίμα! Είναι εχθρικές προς τα εκατομμύρια των ξένων που ζουν στα εδάφη τους για δεκαετίες ολόκληρες. Για αυτό και αποκλείεται ξαφνικά να αλλάξουν πολιτική, ανοίγοντας τα σύνορά τους.

Η Πολωνία, που σήμερα έχει περίπου 37 εκατομμύρια πληθυσμό, θα χάσει το 1/5 έως το 2060. Για την Γερμανία, οι προβλέψεις είναι πιο απαισιόδοξες. Το 2003 είχε 83 εκατ. Το 2060 θα έχει 20 εκατ. λιγότερους. Με την παρούσα υπογεννητικότητα, ο μελλοντικός πληθυσμός της Γερμανίας θα είναι μόλις 65 εκατ.

Σίγουρα, η Γερμανία δεν είναι η πιο πολυπληθής χώρα, ούτε θα γίνει αυτή με τον μικρότερο πληθυσμό αύριο. Και ούτε και υπάρχει λόγος για τις χώρες της Ευρώπης να ανησυχούν για τα πληθυσμιακά τους μεγέθη. Με βάση την σημερινή στρατιωτική τεχνολογία, δεν παίζει σπουδαίο ρόλο ο αριθμός των πολιτών στρατιωτών που θα συμμετέχουν σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο.

Ακόμη όμως και έτσι, η μείωση των πληθυσμών αποτελεί σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, με δραματικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Κατ αρχήν, θα προκαλέσει πρόβλημα στην ηλικιακή σύνθεση της Ευρώπης. Το 1960, το 11.5% του γερμανικού πληθυσμού ήταν άνω των 65. Το 2060, το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι 33%. Το ίδιο και στην Ιταλία. Το 2060, ο μέσος Ιταλός θα είναι άνω των 50 χρόνων. Αυτό θα καταστήσει το ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας μη βιώσιμο, με λιγότερους ν

Keywords
Τυχαία Θέματα