Το νέο κίνημα του 53%, αντιδρά στους “αγανακτισμένους” της Wall Street!

Το σύνθημά τους «Είμαστε το 53%», μπορεί να μην ακούγεται όμορφα, αλλά ως η συντηρητική απάντηση στο κίνημα Occupy Wall Street, έχει έναν… οίστρο.

Οι νέοι «53 Percenters», αντιδρούν στους αγανακτισμένους της  Wall Street, που ισχυρίζονται ότι αποτελούν το 99%, και που  κατηγορούν όσους ανήκουν στο κορυφαίο εισοδηματικά  1%, ότι απολαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της οικονομικής πίτας, εις βάρος των υπολοίπων.

Το νέο κίνημα του 53% που αναδύεται,

ισχυρίζεται ότι ο κόσμος θα πρέπει επιτέλους να πάψει να γκρινιάζει, να πάψει να κατηγορεί την Wall Street, και να αρχίσει να πληρώνει φόρους. Έτσι απλά.

Η ονομασία του κινήματος πάρθηκε από το γεγονός ότι μόλις το 53% των αμερικανικών νοικοκυριών πληρώνουν φόρο εισοδήματος σήμερα.

Την εμπνεύστηκε ο Erick Erickson του  RedState.org. που μεταξύ άλλων, σχολιάζει «Δεν κατηγορώ την Wall Street. Δεχτείτε την ρε κλαψιάρηδες. Εγώ είμαι το 53% που επιδοτεί όλους εσάς για να συχνάζετε στη Wall Street και να παραπονιέστε».

Πέρα από την επιθετική ρητορική, το κίνημα του 53% θέτει ένα ενδιαφέρον ερώτημα: Τι γίνεται με το υπόλοιπο 47%; Γιατί πληρώνουν φόρο μόνο τόσοι λίγοι;

Σύμφωνα με το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής, που δημοσίευσε μια μελέτη τον περασμένο Ιούλιο, η απάντηση είναι ότι φταίνε οι φορολογικές εκπτώσεις, και η φτώχια.

Τα μισά περίπου από τα νοικοκυριά που συμπεριλαμβάνονται στο 47%, δεν πληρώνουν κρατικούς φόρους εισοδήματος επειδή εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιούνται φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές, με αποτέλεσμα να μη πληρώνουν τίποτα.

Μέσα στο 47%, υπάρχουν εκπτώσεις  και απαλλαγές για υπερήλικες, για παιδιά, για χαμηλά εισοδήματα, για δάνεια, κλπ. Όταν όλα αυτά συνδυαστούν, προκύπτει μηδενική φορολόγηση.

Εν ολίγοις, δεν πρόκειται για φοροφυγάδες, αλλά για άτομα που η φορολογική δομή της πολιτείας τους απαλλάσσει νόμιμα.

Ένα άλλο ποσοστό, μέσα στο 47%, δεν πληρώνει φόρους επειδή είναι πολύ φτωχοί.

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με 2 παιδιά, που δηλώνει λιγότερα από $26.400 τον χρόνο, δεν υποχρεούται να πληρώσει φόρο εισοδήματος.

Ο αριθμός αυτών που δεν πληρώνουν φόρο λόγω χαμηλού εισοδήματος  αυξάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας της ύφεσης και των συνεπειών της στην οικονομία. Το μέσο αμερικανικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς, και παρά το γεγονός ότι επισήμως η ύφεση πέρασε, εκατομμύρια από νοικοκυριά έχουν ένα ή ακόμη και δυο άνεργους.

Τα νοικοκυριά της Αμερικής κερδίζουν κατά μέσο όρο περίπου 10% λιγότερο από ότι το 2007. Το 12% των οικογενειών ζουν υπό συνθήκες φτώχιας.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά, ότι υπάρχουν πάμπολλοι Αμερικάνοι, που δεν μπορούν, ούτε είναι υποχρεωμένοι  να πληρώσουν φόρους.

Τότε γιατί κάποιοι επιμένουν ότι το 53% επιδοτεί το 99%;

Το γεγονός ότι το 47% δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, δεν σημαίνει ότι δεν πληρώνει και κάποιον άλλο φόρο.

Σχεδόν όλοι πληρώνουν κάποιου είδους φόρο. Υπάρχουν κρατικοί  φόροι για την κοινωνική ασφάλιση, για την υγεία, για την βενζίνη, για τα οινοπνευματώ

Keywords
Τυχαία Θέματα