Το παρασκήνιο της καρατόμησης Προκοπάκη στη ΝΕΡΙΤ

09:51 6/5/2014 - Πηγή: Antinews

Η Κατερίνα Ευαγγελάκου, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΝΕΡΤΙ αναλαμβάνει προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, μετά την αποπομπή, την καρατόμηση από το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας, του Γιώργου Προκοπάκη.

Πιο συγκεκριμένα, μόλις μια ημέρα μετά το εναρκτήριο λάκτισμα της ΝΕΡΙΤ, 11 μήνες μετά το «μαύρο» της ΕΡΤ, το Εποπτικό Συμβούλιο υπό τον Θ.Φορτσάκη, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που προβλέπει ο νόμος, αποφάσισε την παύση του Γ. Προκοπάκη

διαπιστώνοντας ομοφώνως «αδυναμία ομαλής λειτουργίας της εταιρείας», κρίνοντας παράλληλα πως ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, «δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του».

Προηγήθηκε άγριο παρασκήνιο στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται συγκεκριμένα στελέχη του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, «ημέτεροι» του άρτι παραιτηθέντα υφυπουργού για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Παντελή Καψή (που διεκδικεί μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ΕΛΙΑ) που έχει σχέση κουμπαριάς με τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο.

Την εισήγηση για την καρατόμηση Προκοπάκη, στο Εποπτικό Συμβούλιο έκαναν τα μέλη του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ Θ. Καρούνος και Κ. Ευαγγελάκου, για ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας και με το επιχείρημα το αρνητικό κλίμα και την κακή λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γεώργιος Προκοπάκης είχε δει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον σύμβουλό του Χρύσανθο Λαζαρίδη στο Μαξίμου και είχε πάρει την εντολή για «άμεσο τρέξιμο» της ΝΕΡΙΤ για να προλάβουμε την τουριστική περίοδο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ Γ.Προκοπάκης επικαλέστηκε την συνάντηση του με το Αντώνη Σαμαρά και τόνισε προς το Εποπτικό Συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί αφού υποστήριξε ότι κατά την 25η Απριλίου συνάντησή του με τον πρωθυπουργό εξήγησε ευθέως την θέση του που είναι να συμβάλλει να διεξαχθούν ομαλά οι ερχόμενες εκλογές και να τις καλύψει δημοσιογραφικά η ΝΕΡΙΤ. Τέλος ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει η «Ιφιγένεια» για την εξυπηρέτηση «μικροσυμφερόντων» και τόνισε ότι δεν θα τινάξει στον αέρα τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις που έρχονται…

Το χρονικό

Η ΝΕΡΙΤ δημιουργήθηκε με το νόμο 4173 στις 26 Ιουλίου 2013.

Στις 12 Αυγούστου 2013 η κυβέρνηση δίνει στο νέο φορέα τις ψηφιακές συχνότητες που κατείχε η ΕΡΤ, κόβοντας της όμως τη μια από τις τρεις.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ διορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο στις 21 Αυγούστου 2014 με εισήγηση του υπουργού Επικρατείας.

Στις 16 Σεπτεμβρίου εγκρίνεται το Καταστατικό της ΝΕΡΙΤ με μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών παραμένει η διαχείριση του κεφαλαίου της ΕΡΤ ύψους 280 εκατ. ευρώ. Ο Παντελής Καψής δικαιολογείται για τη μη λειτουργία και εκπομπή της ΝΕΡΙΤ σε μια σειρά συνεντεύξεων του, πως το κανάλι δεν μπορεί να εκπέμψει επειδή δεν είναι ελεύθερο το ραδιομέγαρο.

Στις 3 Οκτωβρίου 2013 το Εποπτικό Συμβούλιο διορίζει το νέο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ με πρόεδρο –διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Προκοπάκη και μέλη τους Κ.Ευαγγελάκου, Θ.Καρούνο, Ν.Ξανθούλη και Κ.Πολυζωγόπουλο.

Την 1η Νοεμβρίου 2013 γίνεται η πρώτη τροποποίηση του νόμου ΝΕΡΙΤ με υπουργική απόφαση εισάγοντας τη δυνατότητα προσλήψεων συμβάσεων εργασίας και αναθέσεων πάσης φύσεως σε εξωτερικούς συνεργάτες, κοινοπραξίες ατόμων και εταιρείες. Την ίδια μέρα, 1η Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών παραχωρεί στη ΝΕΡΙΤ τα στούντιο και το κτίριο της διοίκησης.

Στις 6 Νοεμβρίου η εταιρεία ΝΕΡΙΤ καταχωρείται στο Γ.Ε.Μ.Η. και στις 23 Δεκεμβρίου η διυπουργική επιτροπή της κυβέρνησης εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΝΕΡΙΤ και αποφασίσει να επαναφέρει το ανταποδοτικό τέλος.

Στις 7 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η επίθεση των ΜΑΤ για την εκκένωση του ραδιομεγάρου. Η εγκατάσταση των ανθρώπων τη Δ.Τ εκεί ακολουθεί μετά από 20 μέρες. Η ΝΕΡΙΤ και πάλι δεν λειτουργεί. Την 1η Ιανουαρίου μπαίνει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το ανταποδοτικό τέλος.

Στις 22 Ιανουαρίου η ΝΕΡΙΤ συμπράττει με τη Δ.Τ για παροχή προγραμμάτων. Με νέα δήλωση του ο Π.Καψής δηλώνει πως η ΝΕΡΙΤ θα λειτουργήσει στις 27 Απριλίου. Την Κυριακή 4 Μαίου η Δ.Τ δίνει τη σκυτάλη στη ΝΕΡΙΤ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα