Το παζάρι με την Τρόικα για τα εργασιακά

Ομοβροντία σκληρών απαιτήσεων για τα εργασιακά με επίκεντρο την «άνευ όρων» κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) από τις κατώτατες αποδοχές της Εθνικής Σύμβασης και την περικοπή ως και 12 μισθών από τις αποζημιώσεις απόλυσης εξαπέλυσε χθες η Τρόικα, εμμένοντας στην αρχική της ατζέντα και μάλιστα χωρίς καμία συζήτηση πάνω στις εναλλακτικές προτάσεις του υπουργείου Εργασίας, για μικρότερες μειώσεις στις αποζημιώσεις και για περικοπή, αντί πλήρους κατάργησης, των τριετιών.

Οι διαπραγματεύσεις

σταμάτησαν λίγο πριν από τις 10 χθες το βράδυ με την αποχώρηση του Γιάννη Βρούτση, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει απόσταση» που ελπίζει, όπως είπε, στο επόμενο διάστημα να γεφυρωθεί.

Προηγήθηκαν όμως 12 ώρες έντονης αντιπαράθεσης, με το υπουργείο να απορρίπτει τις απαιτήσεις της Τρόικας και την Τρόικα να μην αποδέχεται καν ως θέμα συζήτησης τις θέσεις του υπουργείου!

Αυτή η διελκυστίνδα είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι συζητήσεις τρεις φορές. Μία στις 12 το μεσημέρι όταν βγήκε από τη συνάντηση ο κ. Τόμσεν για να επικοινωνήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μία λίγο μετά τις 4 το απόγευμα όταν ο κ. Βρούτσης χρειάστηκε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και μία αργά το απόγευμα.

Οι θέσεις

Οι επικεφαλής της Τρόικας:

* Επέμειναν ότι η κατάργηση των τριετιών είναι ήδη ψηφισμένες στο δεύτερο Μνημόνιο και μάλιστα επικαλέστηκαν το αγγλικό κείμενο, όπου αναφέρεται ότι στη θέση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Σύμβασης θα νομοθετηθεί ένας ελάχιστος μισθός (τα σημερινά 586,08 ευρώ) που θα είναι «γυμνός» από τριετίες και χωρίς επίδομα γάμου. Η κατάργηση των τριετιών θα γίνει -κατά τους δανειστές- σταδιακά από τον Απρίλιο του 2013.

* Παρουσίασαν ως τετελεσμένο το νέο σχέδιο για τις αποζημιώσεις απόλυσης, που προβλέπει ότι οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπερνούν τους 12 μήνες (και μέχρι 6 μήνες όταν υπάρχει προειδοποίηση) ενώ για τα χρόνια υπηρεσίας από τα 16 έτη ως τα 28 και άνω θα δίνεται αναλογικά ένα «πριμ αποζημίωσης» ίσο με το 6πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 6Χ586,08=3.516,48 ευρώ.

Αντιπροτάσεις

Το υπουργείο αντιπρότεινε:

* Να μειωθούν οι τριετίες στο μισθό, δηλαδή αντί 9% η αύξηση να είναι 5% ανά τρία χρόνια ή να θεσπιστεί ένα ελάχιστο ποσό (της τάξης των 20 ευρώ). Εναλλακτικά, προτάθηκε να μείνουν ως έχουν οι κατώτατες αποδοχές (που έτσι και αλλιώς είναι παγωμένες λόγω Μνημονίου) και το 2016 να επανεξεταστεί όλο το σύστημα των κατώτατων ορίων και των τριετιών. Οι θέσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές και μάλιστα είναι ενδεικτικό πως η Τρόικα, όταν μπήκε για συζήτηση στις 4 το απόγευμα, δεν έπιασε καν το θέμα των τριετιών.

* Στις αποζημιώσεις να υπάρξει ρήτρα ασφαλείας, ώστε να μην επηρεαστούν όσοι έχουν πολλά έτη στον ίδιο εργοδότη. Δηλαδή, να περιοριστούν οι όποιες αλλαγές στους νέους και σε όσους αλλάζουν εργοδότη. Εναλλακτικά προτάθηκε ο περιορισμός των απωλειών όσων έχουν πάνω από 17 έτη, όπως για παράδειγμα να υπάρχει μείωση κατά 30% αλλά η μείωση αυτή να είναι μικρότερη όσο

Keywords
Τυχαία Θέματα