Το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων εν μέσω τυφώνα

Μπορεί να άργησε μια μέρα, εξαιτίας του απειλητικού τυφώνα «Ισαάκ», αλλά το γνωστό  πανηγυρικό κλίμα των κομματικών συνεδρίων επικράτησε και στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στην Τάμπα της Φλόριντας.  Η επισημοποίηση του χρίσματος στον Μιτ Ρόμνεϊ εγκαινίασε και τον δίμηνο προεκλογικό αγώνα, που προβλέπεται ιδιαίτερα σκληρός, αφού οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να υπολείπεται ελαφρώς του νυν Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Στο

επίκεντρο της προεκλογικής μάχης του πάντως θα βρεθούν καίρια θέματα: η οικονομία, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η διόγκωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. «Έχουμε ένα μήνυμα για την Αμερική: εκλέξτε τον Μιτ Ρόμνεϊ και τον Πολ Ράιαν και αυτοί θα κάνουν την Αμερική να εργαστεί και πάλι» αναφώνησε εν μέσω ζητωκραυγών ο υποψήφιος Ρεπουμπλικάνος. Ντυμένη στα πορφυρά, η σύζυγος του Ρόμνεϊ Αν ανέλαβε να δείξει την ευαίσθητη πλευρά του συζύγου της και-κατά τα αμερικανικά προεκλογικά…  ήθη και έθιμα-εξιστόρησε όλη την περιπέτεια της γνωριμίας τους και υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους  ότι «αυτός ο άντρας δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ».

Μετά τον «εξανθρωπισμό» του Ρόμνεϊ -γνωστός από τις σκληρές αποφάσεις που έχει λάβει στο παρελθόν για τους εργαζόμενους στις εταιρείες του-ήρθε η ώρα και των πιο σκληροπυρηνικών του κόμματος. Ένας εξ αυτών, ο Άρθουρ Ντέιβις, πρώην αστέρι των Δημοκρατικών και νυν «όπλο» των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να αφήσουμε την ποίηση κατά μέρος» και «να ασχοληθούμε με τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Κρις Κρίστι, κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος έκανε ιδιαίτερο λόγο για την ανεργία _ξεχνώντας, παρεμπιπτόντως, ότι τα ποσοστά ανεργίας ανέβηκαν στην περιοχή του από την εποχή που ανέλαβε.

Εκτός από τα θέματα που έχει να διαχειριστεί, πάντως, ο Ρόμνεϊ υπάρχουν και τα θεάματα που προσπαθεί να ξεχάσει. Και δύο είναι τα μεγαλύτερα εξ αυτών: οι Μπους και οι αμβλώσεις. Όσον αφορά το πρώτο, αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα μέλος της διακυβέρνησης των Μπου-πλην της Κοντολίζα Ράις-δεν έχει κληθεί να μιλήσει στο συνέδριο. Όσον αφορά το άλλο, πρέπει να βρει μία λεπτή ισορροπία για να κρατήσει τους πιο συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι διαφωνούν με τις μάλλον μετριοπαθείς θέσεις του για τις αμβλώσεις. Εξάλλου, οι αμφιταλαντευόμενοι ψηφοφόροι είναι και αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

 Πυθία

Keywords
Τυχαία Θέματα