Το who is who των αδελφών Παπακωνσταντίνου

Τα ονόματα, που ακούστηκαν σαν…κεραυνός το πρωί της Παρασκευής, είναι τα εξής: Η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της, Συμεών Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου.

Κόρες του πρώην υπουργού Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Με καταγωγή από την Κοζάνη, στην οποία πέρασαν τα πρώτα παιδικά χρόνια, πριν…κατηφορίσουν για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα.

Απόφοιτες των νομικών επιστημών. Ξαδέρφες του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Οι Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου είναι σήμερα 42 και 40 ετών αντίστοιχα. Από τον τόπο καταγωγής τους έφυγαν νωρίς. Περίπου δέκα ετών λένε κάτοικοι της Κοζάνης, που γνώριζαν από κοντά την οικογένεια του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Από τότε, οι εμφανίσεις τους στην πόλη είναι από αραιές έως και σπάνιες.

Τελευταία φορά που επισκέφθηκαν επίσημα την Κοζάνη ήταν πριν από δύο μήνες περίπου. Έδωσαν το «παρόν» στην εκδήλωση μνήμης για τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, που διοργάνωσε ο δήμος της πόλης. Μάλιστα, η Ελένη και η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου είχαν παραλάβει τιμητική πλακέτα από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

Οι σπουδές που πραγματοποίησαν στη νομική καθόρισαν και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Δικηγόροι και οι δύο, ανέλαβαν το γραφείο του πατέρα τους, μετά το θάνατό του. Η Ελένη Παπακωνσταντίνου της οποίας το όνομα, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και του συζύγου της Συμεών Σικιαρίδη, πολιτικού μηχανικού στο επάγγελμα, αφαιρέθηκαν από την «λίστα Λαγκάρντ» που έφθασε στα χέρια των ελληνικών αρχών το 2010, έχει σπουδάσει νομικά στο London School of Economics and Political Science και έκανε μεταπτυχιακές νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Harvard των Η.Π.Α. Εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο στη Νέα Υόρκη και απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το δικηγορικό σύλλογο της Νέας Υόρκης. Κατόπιν, συνέχισε τις σπουδές της στις Βρυξέλλες και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Είναι δικηγόρος-νομική σύμβουλος με ειδίκευση σε βασικούς τομείς δικαίου όπως: εταιρικό, εμπορικό, ευρωπαϊκό, εργατικό, χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό, συγχωνεύσεων και εξαγορών, δίκαιο ανταγωνισμού. Έχει δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα και έχει εργαστεί ως νομικός σύμβουλος των εταιριών Toyota Ελλάς, Philip Morris/Παπαστράτος, Swarowski και Amadeus. Παράλληλα, έχει διδάξει δίκαιο συγχωνεύσεων, εξαγορών και ανταγωνισμού στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Στελεχών Επιχειρήσεων ALBA και έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα.

Η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου ασχολείται και αυτή με τις νομικές υποθέσεις του γραφείου του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Διατηρεί άριστες σχέσεις με την αδερφή της, ενώ είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Ρωσσώνη, πολιτικό μηχανικό στο επάγγελμα, το όνομα του οποίου είναι ανάμεσα στους δικαιούχους του λογαριασμού ο οποίος απαλείφθηκε από την αρχική λίστα Λαγκάρντ σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά από τη διαβίβαση της συμπληρωματικής δικογραφίας στη Βουλή.

Το έξυπνο πουλί από την μύτη πιάνεται….

Δεν ήταν δηλαδή 600 τα επιπλέον ονόματα της αυθεντικής λίστας Λαγκάρντ, ήταν μόλις τέσσερα, αλλά άκρως «φαρμακερά» για τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου -και πρώτο αποδέκτη του περίφημου ηλεκτρονικού αρχείου για τους Έλληνες καταθέτες στην HSBC Ελβετίας- αφού φέρονται να ανήκουν σε άτομα του συγγενικού του περιβάλλοντος.

Πέραν πάσης αμφιβολίας είναι εξάλλου το συμπέρασμα ότι η αλλοίωση της λίστας έγινε από…ελληνικά χέρια, γεγονός που επιβεβαιώνεται και στο έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή η πρωτότυπη λίστα ώστε να συσχετιστεί με τη δικογραφία της υπόθεσης (που είχε ήδη αποσταλεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών). Στο έγγραφο, συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι «κατά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν».

Αναλυτικά, η αντιπαραβολή της «παλαιάς» και της «νέας» λίστας Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η τελευταία περιείχε τρία αποσπάσματα αρχείων που έλειπαν από την πρώτη. Σε αυτά περιέχονταν τα στοιχεία δύο λογαριασμών:

~ Ο ένας είχε καταθέσεις ύψους 1.222.000 δολαρίων και ως δικαιούχοι φέρονται η Ελένη Παπακωνσταντίνου και ο σύζυγός της.

~ Ο δεύτερος λογαριασμός ήταν κλειστός-ανενεργός, ενώ ως δικαιούχος φέρεται ο σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, τα στοιχεία της οποίας ανέκυψαν κατά πληροφορίες μετά την έρευνα και τη διασταύρωση των στοιχείων των παραπάνω προσώπων από τις ελληνικές αρχές μέσω του συστήματος Taxisnet του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρώτος λογαριασμός με τις υψηλές καταθέσεις που κατά πληροφορίες ανοίχτηκε το 2005 έχει ήδη τεθεί στο εισαγγελικό μικροσκόπιο, προκειμένου να διακριβωθεί εάν πρόκειται για χρήματα νόμιμα και φορολογημένα ή προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων (όπως φοροδιαφυγή). Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα συνεχίσουν βέβαια τον έλεγχο ως προς όλα τα πρόσωπα που περιλαμβάνει η περιβόητη λίστα, διαδικασία που αναμένεται να είναι χρονοβόρα. Σύντομα πάντως αναμένεται να αποφανθούν για την ποινική μεταχείριση των μη πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του «πήγαινε-έλα» της λίστας που παρέδωσε το 2010 η Κριστίν Λαγκάρντ. Δηλαδή τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιω. Καπελέρη και Ιω. Διώτη, οι οποίοι είχαν κληθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής υπόθεσης να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι (για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος). Οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στην άσκηση δίωξης εναντίον τους ή όχι, ενώ για το ενδεχόμενο απόδοσης ποινικών ευθυνών στα πολιτικά πρόσωπα θα αποφανθεί η Βουλή. Η τελευταία καλείται πλέον να εξετάσει και το ενδεχόμενο της -κατά περίπτωση κι εφόσον δεν υφίσταται το «αγκάθι» της παραγραφής- διεύρυνσης της λίστας των υπό διερεύνηση αδικημάτων (προσθέτοντας π.χ την πράξη της νόθευσης εγγράφου).

(Από τον Τύπο της Κυριακής)

Keywords
Τυχαία Θέματα