Τώρα «κέντρο φιλοξενίας» μεταναστών και σε κτίριο σχολείου, στο κέντρο της Αθήνας

14:33 4/6/2016 - Πηγή: Antinews

Ήταν αναμενόμενο ότι το μπλοκάρισμα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών - προσφύγων στην Ελλάδα, εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων, ως επί το πλείστον στα Σκόπια, θα οδηγούσε στον εγκλωβισμό πολλών από αυτούς, όχι μόνον στα “κέντρα φιλοξενίας” που έχουν φτιαχτεί σε πολλούς Νομούς ανά την Ελλάδα, αλλά και στις συνοικίες των κέντρων των μεγαλουπόλεων.

Από αυτού του σημείου, όμως, μέχρι

να διαμορφωθεί κτίριο σχολείου στο κέντρο της Αθήνας, σε “κέντρο φιλοξενίας”, η απόσταση είναι τεράστια. Έγινε κι αυτό όμως. Πρόκειται για το σχολικό κτίριο που υπάρχει στη διασταύρωση Σουρμελή και Αχαρνών, στην αρχή της Αχαρνών, μερικές δεκάδες μέτρα από τα υπουργεία Γεωργίας και Υγείας. Άραγε, τέτοιου είδους πρόχειρες "λύσεις", όπως σε αυτό το σχολείο, όπου συγκεντρώθηκαν μόλις το τελευταίο διάστημα δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, είναι εις γνώσιν της κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών; 'Η, παρ' ότι έγινε μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από κτίρια υπουργείων, θα ισχυριστούν και πάλι ότι δεν το ήξεραν και θα επιρρίψουν τις ευθύνες σε κάποιες πρωτοβουλίες “αλληλέγγυων” ή και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ); Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο “κέντρο” δεν το έχουν υπόψιν τους εκπρόσωποι μεγάλων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και το πιθανότερο ούτε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Στο κτίριο ή έξω από αυτό, δεν υπάρχουν ούτε εμβλήματα ΜΚΟ, όπως συνηθίζουν να κάνουν, αλλά ούτε και αστυνομική παρουσία γύρω ή και μέσα σε αυτό, που να δείχνει ότι υπάρχει έλεγχος του κράτους. Άραγε, ο κ.Καμίνης, από το γραφείο του οποίου στο Δημαρχείο, αυτό το σχολικό κτίριο απέχει μόλις πενήντα μέτρα, ξέρει κάτι; Κανονικά θα πρέπει να ξέρει και καλό θα ήταν να παρέμβει στους αρμοδίους, τουλάχιστον για να υπάρξει μια στοιχειώδης μέριμνα γι' αυτές τις ανθρώπινες ψυχές.

Η κατάσταση αυτή δείχνει πλήρη απουσία σοβαρότητος της Πολιτείας απέναντι στο Μεταναστευτικό. Άραγε, με ποιο κριτήριο και από ποιους επελέγη το κτίριο ενός κλειστού σχολείου, το οποίο, εκτός των άλλων, είναι φυσικό να μην πληροί τις προδιαγραφές για στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής; Υπάρχει κάποιος κρατικός ή Μη κυβερνητικός οργανισμός που θα εξετάσει ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, εάν έχουν υποβάλλει τα χαρτιά τους για άσυλο ή για να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα προώθησης προς χώρες της ΕΕ, κ.ο.κ.; Η περιοχή εκεί, ούτως ή άλλως έχει πυκνό μεταναστευτικό πληθυσμό και είναι γνωστή η υποβάθμιση που έχει υποστεί επί σειρά ετών. Γεγονός που συνέβαλε στη γέννηση και στη διόγκωση του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Να θυμίσουμε, άλλωστε, ότι σε αυτή την περιοχή, και λίγο πιο κάτω, στον Αγιο Παντελεήμονα, είχε κάνει τις πρώτες ιδιαίτερα δυναμικές εμφανίσεις της και από εκεί αντλούσε ψήφους τόσο για τον Δήμο Αθηναίων, όσο, κατόπιν, και στις βουλευτικές εκλογές, στην Α' Αθηνας. Με ποιο σκεπτικό, λοιπόν, αφήνεται να δημιουργηθεί μια ακόμα τέτοια εστία (που ενδεχομένως θα γεμίζει και θα αδειάζει) μεγάλου αριθμού προσφύγων - μεταναστών, ειδικά σε αυτή την περιοχή;

Όπως είναι γνωστό, περίπου στην ίδια περιοχή, μερικές εκατοντάδες μέτρα παρακάτω, βρίσκεται το ξενοδοχείο, City Plaza, το οποίο κατέλαβαν “αλληλέγγυοι”, για να στεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες. Σαφώς είναι προτιμότερο, από το να ζουν στο δρόμο, όπως στην πλατεία Βικτωρίας, οι άνθρωποι αυτοί να μένουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, αλλά με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα ελέγχονται από το κράτος οι εγκαταστάσεις ή από ΜΚΟ σε συνεννόηση με την Πολιτεία. Αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν σημαίνει ανοργανωσιά, αναρχία, χάος, αλλά και άθλιες συνθήκες διαβίωσης, όπως στο συγκεκριμένο σχολείο. Και, εν πάση περιπτώσει, η Πολιτεία πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να αφήσει να μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας σε αμιγώς “γκέτο” μεταναστών και προσφύγων, και γι' αυτό κάνει τα στραβά μάτια στις μαζικές εγκαταστάσεις μεταναστών σε αυτές τις περιοχές.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα