Τρείς λύσεις για το ελληνικό κούρεμα

Όπως γράψαμε χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποχρεώνονται  πλέον να πραγματοποιήσουν δεύτερη σύνοδο κορυφής, ίσως και την Τετάρτη, εξαιτίας της αδυναμίας της Γερμανίας και της Γαλλίας να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πώς θα αυξηθούν οι πιστωτικές δυνατότητες του ταμείου διασώσεων των 440 δισ. ευρώ.

Όμως, όπως γράφουν οι Fianancial Times,  κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν θα ληφθούν ουσιώδεις αποφάσεις για την τόνωση των πόρων του ταμείου EFSF,

ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις απειλές εναντίον μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης και της ιταλικής αγοράς ομολόγων.

Ερωτηθείς γιατί τότε θα γίνει η  σύνοδος της Κυριακής, ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε: “Αυτή είναι καλή ερώτηση. Ο Sarkozy την θέλει”. Σε ανακοίνωση του γραφείου του Nicolas Sarkozy, το Παρίσι ανέφερε ότι στόχος της συνόδου της Κυριακής είναι «να συζητηθεί σε βάθος»το πολυσυζητημένο σχέδιο και όχι να ληφθούν αποφάσεις, που θα γίνει σε δεύτερη φάση.  Όπως έχουμε ξαναγράψει  η  Γαλλία φοβάται ότι η ενίσχυση του ταμείου διάσωσης θα της κοστίσει την πολύτιμη αξιολόγηση ΑΑΑ. Η δυνατότητα του EFSF να αντλεί κεφάλαια για διασώσεις με χαμηλά επιτόκια συνδέεται άμεσα με τα ΑΑΑ της Γαλλίας και της Γερμανίας, οπότε μια γαλλική υποβάθμιση θα οδηγούσε σε κατάρρευση όλο το σύστημα διασώσεων.

Άλλος ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος επιμένει ωστόσο πως θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στην σύνοδο και διπλωμάτες δήλωσαν ότι υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πιεστούν να δεχτούν απομείωση 50% στα ομόλογά τους.

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα και πληροφορίες , τρεις λύσεις έχουν τεθεί επί τάπητος σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόβλημα:

- Η πρώτη αφορά την αγορά από το EFSF παλαιών ελληνικών ομολόγων στην τρέχουσα τιμή τους, που είναι «συμπιεσμένη» έως το 40% της ονομαστικής αξίας τους. Τη λύση αυτή υποστηρίζει η Γαλλία και συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα απολύτως εθελοντικού (και όχι βαθέος) κουρέματος, που δεν θα κινδυνεύει να θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός από τις αγορές.

- Η δεύτερη πρόταση αφορά μια κανονική, πλήρη, εκτεταμένη και μη ελεγχόμενη χρεοκοπία. Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πληροφορηθούν ότι θα πάρουν πίσω μόνο το 50% των επενδύσεών τους και το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά το ήμισυ. Τη λύση αυτή«ευνοούν κύκλοι στη Γερμανία», όπως αναφέρουν οι FT, αλλά απορρίπτουν κατηγορηματικά η Γαλλία αλλά και η ΕΚΤ, καθώς θεωρούν ότι θα προκαλέσει πανικό και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στις αγορές.

- Η τρίτη και πιθανότερη λύση, περί της οποίας μάλλον περιστρέφεται το γαλλογερμανικό παζάρι, βασίζεται στο σχέδιο της 21ης Ιουλίου και προβλέπει εθελοντική (από τους κατόχους τους) ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα που θα έχουν χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης – ως εδώ όλα καλά – και επιπλέον «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όχι μόνο κατά 21%, που προέβλεπε το σχέδιο του Ιουλίου και πιθανότατα είχε «χωνέψει» η αγορά, αλλά κατά ποσοστό που μπορεί να φθάσει έως το 50% ή και 60%.

Το Παρίσι φοβ

Keywords
Τυχαία Θέματα