Τζάρετ Κούσνερ: Ο ήσυχος εκατομμυριούχος στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ

Καθώς ο κόσμος περίμενε τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Πρόεδρο Ομπάμα να βγούνε από τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο το Νοέμβριο, οι κάμερες παρακολουθούσαν έναν νεαρό άνδρα που περπατούσε στο Σάουθ Λόουν και μιλούσε με τον επικεφαλής προσωπικού του Ομπάμα Ντένις ΜακΝτόνα. Ο Μακ Ντόνα ενημέρωνε τον Τζάρετ Κούσνερ, έναν ήπιων τόνων 35χρονο εκατομμυριούχο, ο οποίος αναμένεται να διοριστεί ανώτερος σύμβουλος του προέδρου, σύμφωνα με την βοηθό του Τραμπ, Κελιάν Κόνγουεϊ.

Ο Κούσνερ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, άσκησε ισχυρή

επιρροή στην εκστρατεία του Τραμπ -μεταξύ άλλων σε θέματα ψηφιακής στρατηγικής και σε προσλήψεις υψηλού επιπέδου- και αναμένεται να μεταφέρει αυτή την επιρροή στον Λευκό Οίκο. Ο συνήθως ντροπαλός με τις κάμερες, και ευτυχής να δρα παρασκηνιακά, Κούσνερ είναι ένας πολύ πλούσιους διαχειριστής ακινήτων και εκδότης, ο οποίος υπηρέτησε στην ομάδα μετάβασης του Τραμπ και λέγεται ότι είναι το δεξί χέρι του Τραμπ. Κατέχει στην 666 Fifth Avenue έναν ουρανοξύστη λίγα τετράγωνα κάτω από τον Trump Tower, και το 2006, όταν ήταν μόλις 25 ετών, αγόρασε την πάλαι ποτέ έγκριτη εφημερίδα New York Observer.

Ο Κούσνερ, ένας ορθόδοξος Εβραίος του οποίου οι παππούδες είχαν επιζήσει από το Ολοκαύτωμα, χρησιμοποίησε ένα κεντρικό άρθρο στον Observer για να υπερασπιστεί τον Τραμπ από τις κατηγορίες για αντισημιτισμό, όταν ο υποψήφιος τότε πρόεδρος τουίταρε μια σύνθετη εικόνα της Χίλαρι Κλίντον, με ένα εξάκτινο αστέρι, το οποίο οι επικριτές του είπαν ότι αναφέρεται στο αστέρι του Δαβίδ, ένα πάκο με μετρητά και τις λέξεις: "η πιο διεφθαρμένη υποψήφια όλων των εποχών". "Οι άνθρωποι βλέπουν σ 'αυτόν ό, τι θέλουν να δουν", έγραψε. "Αν αντιπαθούν την πολιτική του, μπορεί να βλέπουν άλλα πράγματα που αντιπαθούν, όπως ο ρατσισμός. Αν τους αρέσει η πολιτική του, θα μπορούσαν να φανταστούν ότι ακούνε αυτό που θέλουν να ακούσουνε. Θα αγγίξει θέματα που οι πολιτικοί προσπαθούν να αποφύγουν. Αυτός είναι και ένας λόγος που έχει τόσο μεγάλη απήχηση".

Μια τεράστια κληρονομιά, που στιγματίστηκε από σκάνδαλο

Ο Τζάρετ Κούσνερ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια στο Λίβινγκστοουν του Νιού Τζέρσεϊ, μαζί με δύο αδελφές και έναν αδελφό. Οι παππούδες του είχαν διαφύγει στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του πολέμου, πριν φθάσουν στις ΗΠΑ το 1949, και ο πατέρας του Τσαρλς έκανε την τύχη του ως μεγιστάνας ακινήτων του Νιου Τζέρσεϊ. Ο νεαρός Τζάρετ κέρδισε μια θέση στο Χάρβαρντ, παρά τους κακούς βαθμούς του, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκολντεν, συγγραφέα του βιβλίου "Το τίμημα των εισαγωγών: Πώς η άρχουσα τάξη της Αμερικής εξαγοράζει τον δρόμο της στα Κολέγια της ελίτ". Το έτος εισαγωγής του, σύμφωνα με το βιβλίο του Γκόλντεν, ο Τσαρλς Κούσνερ δώρισε 2,5 εκατ. στο πανεπιστήμιο, μαζί με ανάλογες εφάπαξ δωρεές στα Κορέλ και Πρίνστον.

Όπως και ο πατέρας του Τραμπ, Φρεντ, επίσης ένας μεγιστάνας ακινήτων, ο πατέρας του Κούσνερ ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Φυλακίστηκε για φοροδιαφυγή, παράνομες συνεισφορές σε εκστρατεία και παρεμπόδιση μάρτυρα. Παραδέχθηκε ότι την έστησε στον δικό του γαμπρό με μια πόρνη, κινηματογραφώντας κρυφά την συνεύρεσή τους και στέλνοντας την ταινίας στην αδελφή του, σε μια προσπάθεια να τους αποτρέψει από το να καταθέσουν εναντίον του.

Ο άνθρωπος που δίωκε τον πρεσβύτερο Κούσνερ ήταν ο πρώην Εισαγγελέας των ΗΠΑ στο Νιου Τζέρσεϊ και το 2016 προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Κρις Κρίστι. Ο Τζάρετ Κούσνερ φέρεται να συμβούλεψε τον πεθερό του να επιλέξει τον Μάικ Πενς ως συνυποψήφιο του, έναντι του Κρίστι. Τόσο ο Κούσνερ όσο και ο Τραμπ έχουν κληρονομήσει τεράστιες αυτοκρατορίες ακινήτων από τους πατεράδες τους σε σχετικά νεαρή ηλικία, και η προφανής σχέση τους μπορεί να βασίζεται εν μέρει τουλάχιστον σε παρόμοιες εμπειρίες.

Ο πατέρας του Τραμπ, Φρέντερικ Κριστ Τραμπ, ήταν επίσης μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που οδηγήθηκε στο δικαστήριο για υποτιθέμενη φυλετική διάκριση στην κατανομή κατοικιών. Ο πρεσβύτερος Τραμπ, τον οποίο είχε έντονα υπερασπιστεί ο γιος του Ντόναλντ εκείνη την εποχή, διευθέτησαν το θέμα εξωδικαστικά, χωρίς ποτέ να ομολογήσει ενοχή.

Ο Κούσνερ και ο Τραμπ μοιράζονται επίσης μια πλήρη έλλειψη πολιτικής εμπειρίας. Στο κύριο άρθρο του New York Observer, ο Κούσνερ προσφέρει μια προσέγγιση "πολιτικής με επιχειρηματικό τρόπο" αντ 'αυτού. "Η κυβέρνηση είναι χτισμένη σε πολλά επίπεδα για να αποφύγουμε τα λάθη" έγραψε. "Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι κοστίζει πολύ και λίγα γίνονται. Στις επιχειρήσεις, ενισχύουμε τους έξυπνους ανθρώπους για να κάνουν τις δουλειές και τους δίνουμε οδηγίες για το πώς να φτάσουν εκεί".

Ο Τραμπ έχει επαινέσει τον γαμπρό του, λέγοντας ότι είναι "πολύ καλός στην πολιτική" και φαίνεται να εμπιστεύεται την κρίση του. Όταν ο αμφιλεγόμενος διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Κόρεϊ Λεβαντόφσκι απολύθηκε, αναφέρθηκε ότι ο Κούσνερ, αφού συγκρούστηκε με τον Λεβαντόφσκι, πίεσε για να πάρει τη θέση. Η θητεία του ως ιδιοκτήτης του New York Observer δεν ήταν παιχνιδάκι. Συγκρούστηκε με τον σεβαστό επί 15 χρόνια αρχισυντάκτη της εφημερίδας Πίτερ Κάπλαν, ο οποίος παραιτήθηκε τρία χρόνια αφότου ανέλαβε ο Κούσνερ και διανύει πλέον τον έκτο του χρόνο ως εκδότης. Η ποιότητα της εφημερίδας λέγεται ότι έχει μειωθεί.

Όπως και πολλά από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που συνδέονται με την εκστρατεία του Τραμπ, δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον η ιδιοκτησία της εφημερίδας από τον Κούσνερ θα θεωρηθεί ότι έρχεται σε σύγκρουση με τη σχέση του με τον πρόεδρο. Μιλώντας στην εφημερίδα New York Times το περασμένο έτος, είπε ότι η θέση του ως ιδιοκτήτης μιας εφημερίδας με ένα τμήμα ακινήτων δεν συγκρούονται με την επιχείρησή του ως διαχειριστής ακινήτων. "Οι άνθρωποι κάνουν σχόλια για μένα", είπε. "Αλλά πολλοί από τους διαχειριστές δεν καταλαβαίνουν ότι δεν συμμετέχω στο περιεχόμενο".

Σε αντίθεση με τον πεθερό του, ο Κούσνερ λέγεται ότι είναι μια ήρεμη και νηφάλια προσωπικότητα, ντρέπεται τις κάμερες και διστάζει να είναι στην πρώτη γραμμή.

Είναι, επίσης, ήπιων τόνων και φαίνεται νέος - μικρότερος ακόμη και από τα 35 του χρόνια.

Αλλά η εκτεταμένη εμπλοκή του στην εκστρατεία του Τραμπ και οι σχέσεις του με τον εκλεγέντα πρόεδρο δείχνουν ότι θα μπορούσε να γίνει ένας παράγοντας με εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στην Ουάσιγκτον.

bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα