Βloomberg: Μεγάλο το ρίσκο Σαμαρά, αλλά τα μέτρα δεν θα αποδώσουν

Ως απατηλός στόχος, θεωρείται η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναλύσεις των μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ, την ώρα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg τάσσεται υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους. Τα αμερικανικά ΜΜΕ, τονίζουν ιδιαίτερα τη χθεσινή αναφορά του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, για την στήριξη της πρότασης περί επαναγοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική

Τράπεζα ελληνικών ομολόγων, ως μοναδικού αποτελσματικού μέσου για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Το Bloomberg, σε κύριο άρθρο του, υποστηρίζει τη διαγραφή του ελληνικού χρέους που έχουν στα χέρια τους θεσμικοί πιστωτές, κρίνοντας αναποτελεσματική την πρόταση περί επαναγοράς του.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, πήρε προχθές ένα τεράστιο ρίσκο, με τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησής του, υιοθετώντας τις περικοπές 13,3 δισ. ευρώ. Παρά αυτά τα μέτρα, αναλύοντας τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε για το επόμενο έτος, το χρέος της χώρας αναμένεται να διπλασιασθεί σε σχέση με το ΑΕΠ, αγγίζοντας το 189,1%, ενώ η πρόταση που διατυπώνεται από πολλούς για επαναγορά του ελληνικού χρέους δεν μοιάζει ικανή να το μειώσει σε βιώσιμα επίπεδα και κυρίως στο 120% έως το 2020.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η ιδέα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους είναι δελεαστική, καθώς επιτρέπει στη Γερμανία να δώσει τη συγκατάθεσή της στη μείωση του χρέους, χωρίς να παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της, για διαγραφή χρέους που οφείλει μια χώρα στη γερμανική κυβέρνηση ή στην ΕΚΤ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσε να δανείσει στην Ελλάδα χρήματα για την επαναγορά των ομολόγων της στις χαμηλές τιμές που έχουν σήμερα. Όπως έχει δείξει ωστόσο μελέτη των οικονομολόγων Jeremy Bulow (Stanford University) και Kenneth Rogoff (Harvard), κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Λατινική Αμερική, η επαναγορά κρατικών ομολόγων οδηγεί στην αύξηση της τιμής των εναπομεινάντων ομολόγων, περιορίζοντας ή μηδενίζοντας το όφελος από την συγκεκριμένη διαδικασία, όντας στην ουσία μια ατέρμονη διαδικασία, ένας φαύλος κύκλος.  Έτσι, προβάλλεται η άποψη ότι αυτό που απαιτείται είναι η διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως πρόσφατα πρότεινε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι επίσημοι δανειστές κατέχουν σήμερα το 60% περίπου του ελληνικού χρέους. Βλέπουμε εδώ το περίγραμμα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, τονίζεται στο κύριο άρθρο του Bloomberg, μολονότι αυτή θα απαιτούσε πρώτον ιδιαίτερο πολιτικό θάρρος, και δεύτερον νομικές αλλαγές στη Γερμανία, στην Ελλάδα και στην ΕΚΤ.

Η Γερμανία και οι υπόλοιποι θεσμικοί πιστωτές θα πρέπει να δεχθούν τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, ενώ, το λιγότερο που θα απαιτηθεί, είναι να προβούν στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όταν αυτό καταστεί δυνατό, απαλλάσσοντας έτσι την ελληνική κυβέρνηση από υποχρεώσεις άνω των 50 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται επίσης, η εκτίμηση ότι η άλλη πλευρά του ελληνικού αδιεξόδου είναι η επ

Keywords
Τυχαία Θέματα