Βόμβες Φίλη για περικοπές συντάξεων: Να ενημερώσουμε τώρα, όχι τελευταία στιγμή

Ηχηρή παρέμβαση που "νερώνει" το αφήγημα της καθαρής εξόδου και επαναφέρει στο κομματικό τραπέζι τη θέση για "κούρεμα" χρέους, καθώς και την ανάγκη ενημέρωσης των συνταξιούχων για τις νέες περικοπές που έρχονται στις συντάξεις τους έκανε ο πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στην Βουλή.

Οι δύο ηχηρές παρεμβάσεις του κ. Φίλη έγιναν με διαφορά μιας ώρας σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής.

Το ξεκίνημα με τις σοβαρές αιχμές για το αφήγημα της καθαρής εξόδου έγινε σε επιστημονική συζήτηση για το δημογραφικό, ενώ οι ‘βόμβες’ για τις συντάξεις έπεσαν κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή ΔΕΚΟ του Προέδρου του ΝΑΤ.

Αφού ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει την πρόταση της κυβέρνησης για το ΝΑΤ, ο κ. Φίλης είπε τα εξής: "Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που κάποτε πρέπει να συζητηθούνε, ζητήματα επείγουσας προτεραιότητας. Σε ό,τι αφορά την περικοπή των συντάξεων θα ήταν θράσος να ισχυριστεί κανείς ότι οι περικοπές γίνονται τώρα. Αλλά και λάθος να ισχυριστούμε ότι δεν επίκειται και νέες περικοπές. Μικρότερες μεν αλλά περικοπές σε ήδη κατακρεουργημένες συντάξεις. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν τον υπουργό (σ.σ. Τ. Πετρόπουλο) σε τι επίπεδο, ποσοστό και τάξη μεγέθους θα είναι οι περικοπές στις συντάξεις του ΝΑΤ, για να ενημερωθούν νωρίς οι συνταξιούχοι και όχι την τελευταία στιγμή".

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι οι συντάξεις του ΝΑΤ θα αυξηθούν κατά 10%, ενώ σε ό,τι αφορά το ΣτΕ αμφισβήτησε ότι το ανώτατο δικαστήριο μπορεί να έχει αποφασίσει με το σκεπτικό που έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Μπαλαούρας: Υπάρχει πρόβλημα με τις περικοπές που έρχονται

Προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις ο Μάκης Μπαλαούρας μετά την παρέμβαση Φίλη για τις συντάξεις που πρόκειται να κοπούν από 1-1-2019 χαρακτήρισε θέατρο του παραλόγου την κατάσταση. Και απευθυνόμενος στον Γιάννη Βρούτση της ΝΔ είπε: "Λέει ότι κόπηκαν οι συντάξεις; Από μας; Είναι θέατρο του παραλόγου, τα λέει επειδή υπάρχει η τηλεόραση να το ακούσουν κάποιοι και να παραπλανηθούν. Υπάρχει ένα πρόβλημα, ότι από το 2019 θα γίνει στον άλφα ή στον β' βαθμό περικοπή το ‘χουμε πει, δεν το έχουμε κρύψει. Όπως πολλά άλλα που δεν τα θέλαμε και γίνανε".

Στη συνέχεια ο Νίκος Φίλης έκανε άλλες δύο ακόμα ερωτήσεις. Εάν η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί επισήμως για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τις συντάξεις. Τι γίνεται με την έλλειψη ηγεσίας αυτή την στιγμή στον ΕΦΚΑ; Και αν η περιουσία του ΝΑΤ θα αξιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ή το Υπερταμείο "ώστε να ξέρουμε αν τα χρήματα θα πάνε στο χρέος ή όχι".

Νωρίτερα, ο κ. Φίλης υιοθέτησε πλήρως το συμπέρασμα του Ινστιτούτου Peterson σύμφωνα με το οποίο χωρίς ονομαστική απομείωση του χρέους κατά 15%-20% "δεν πάμε πουθενά", επανέφερε το πρόβλημα των υψηλών πλεονασμάτων 3,5%, ενώ υπογράμμισε με νόημα πως δύο πρέπει να είναι τα βασικά ερωτήματα εν όψει της εξόδου από τα τρία μνημόνια: εάν υπάρχει έστω και σταδιακά σύγκλιση με τις οικονομίες της ΕΕ και εάν έστω και σταδιακά υπάρχει μείωση των ανισοτήτων.

"Άκουσα με μεγάλη έκπληξη τους επιστήμονες να μιλούν για την εικόνα που θα υπάρχει σε επίπεδο κοινωνίας και μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο. Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει" τόνισε ο Νίκος Φίλης μετά την ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας.

"Έχουμε ήδη φτωχούς εργαζόμενους, έχουμε ήδη από την ακτινογραφία του 2017 πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτά πρέπει να δούμε" τόνισε. Και απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι αυτά τα προβλήματα και οι στόχοι, θα πρέπει "να καταγραφούν" και στο περίφημο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. "Δεν το γνωρίζω το σχέδιο, νομίζω παρουσιάστηκε ήδη στους θεσμούς" είπε ο κ. Φίλης στέλνοντας νέες αιχμές για τη μυστικότητα με την οποία χειρίζεται το οικονομικό επιτελείο το περίφημο "ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης".

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το δημογραφικό ο Νίκος Φίλης έδωσε συγχαρητήρια στους επιστήμονες οι οποίοι παρουσίασαν την κατάσταση όπως είναι "μακριά από διάφορα success story" όπως είπε.

"Αναρωτιέμαι όμως, λαμβάνονται υπόψη όσα ακούγονται εδώ;" κατέληξε.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα