Βοστώνη: Βόμβες με συνταγή της Αλ Κάιντα

Ένα βασικό συστατικό στις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης μοιάζει με τις αυτοσχέδιες βόμβες, τις οποίες η Αλ Κάιντα ενθαρρύνει να χρησιμοποιούν οι αγγλόφωνοι τρομοκράτες. Οι βόμβες έγιναν από χύτρες ταχύτητας, ένα είδος αργού εκρηκτικού που χρησιμοποιούν οι αντάρτες στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Μια συνταγή για μια βόμβα με χύτρα ταχύτητας περιλαμβανόταν στο πρώτο τεύχος του Inspire, του αγγλόφωνου ηλεκτρονικού περιοδικού της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Παρότι

αυτό δεν αποτελεί την οριστική απόδειξη ότι η επίθεση της Δευτέρας έγινε από συνεργάτες της Αλ Κάιντα, οι εμπειρογνώμονες εντός και εκτός της κυβέρνησης λένε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα στις έρευνες.

«Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν χύτρες ταχύτητας είναι μια περίεργη και ύποπτη λεπτομέρεια, που δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα οδηγήσει τους ερευνητές να δουν αν η επίθεση ήταν εμπνευσμένη, ή υποκινούνταν από μια θυγατρική της Αλ Κάιντα», δήλωσε ο Εβαν Κόλμαν, ανώτερο στέλεχος της Flashpoint Global Partners, μιας νεοϋορκέζικης εταιρείας ασφαλείας.

Ένα άρθρο του περιοδικού Inspire, το καλοκαίρι του 2010, με τίτλο «Κάντε μια βόμβα στην κουζίνα της μαμάς σας», περιέγραφε την πίεση που δημιουργείται από τις χύτρες ως την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την κατασκευή βομβών. «Κολλήστε τα θραύσματα στο εσωτερικό της χύτρας και στη συνέχεια συμπληρώστε με εύφλεκτο υλικό» έγραφε το άρθρο.

Οι οδηγίες ανατυπώθηκαν στο Lone Mujahid Pocketbook, μια συλλογή από συμβουλές για αυτοσχέδιες «κατασκευές» τζιχαντιστών που βγήκε online φέτος από την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Ενώ οι βόμβες με χύτρες ταχύτητας είναι συνηθισμένες στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, είναι ακόμη σπάνιες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Ιούλιο του 2011, ο Naser Abdo, ένας αμερικανικός στρατιώτης, συνελήφθη για κατηγορίες σχετικά με εκρηκτικά. Ένα αντίγραφο του άρθρου από το Inspire βρέθηκε στο σπίτι του.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι θα χρειαστούν περισσότερες αναλύσεις για να καθορίσουν αν η βόμβα με χύτρα ταχύτητας ταιριάζει με τη συνταγή της Αλ Κάιντα. Οι άνθρωποι που θα κάνουν την ανάλυση προέρχονται από το ειδικό τμήμα του FBI, το οποίο διαθέτει την πιο ολοκληρωμένη βάση δεδομένων της κυβέρνησης σχετικά με το σχεδιασμό βόμβας.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν έχετε έναν εξελιγμένο κατασκευαστή που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία μιας σειράς από βόμβες, θα υπάρχει κάτι σαν υπογραφή» δήλωσε ο Brian Michael Jenkins, ένας ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της RAND Corporation, μιας αρχής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Κόβουν τα καλώδια με συγκεκριμένους τρόπους και υπάρχουν ιδιαιτερότητες στον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί οι βόμβες αυτές». Ο Jenkins είπε επίσης όμως ότι σε πρόσφατες υποθέσεις, οι περισσότεροι από τους βομβιστές είναι ερασιτέχνες, που επιχειρούν μια επίθεση για πρώτη φορά.

thedailybeast

Keywords
Τυχαία Θέματα