Βουλευτές της Βρετανίας ζητάνε δημοψήφισμα με θέμα την έξοδο της χώρας από την ΕΕ

Στην Βρετανία, αρκετοί βουλευτές (backbenchers) συμφώνησαν να συζητήσουν, και να αποφασίσουν αν θα ζητήσουν και επίσημα δημοψήφισμα με αντικείμενο της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στις 27 Οκτωβρίου, και θα αφορά δημοψήφισμα για τον Μάιο του 2013.

Σύμφωνα  με τον βουλευτή των Torys, David

Nuttall, ο βρετανικός λαός θα πρέπει να έχει τρεις επιλογές: Παραμονή στην ΕΕ, έξοδο από την ΕΕ, ή επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμμετοχής του Η.Β στην ΕΕ.

Όπως λέει, το δημοψήφισμα χρειάζεται, προκειμένου ο λαός να εκφράσει την άποψη του για το ζήτημα της παραμονής μας στην ΕΕ. «Έχουν περάσει 36 χρόνια από το τελευταίο ανάλογο δημοψήφισμα, και η σχέση μας με αυτό που τότε ήταν η Κοινή Αγορά, έχει αλλάξει ριζικά» είπε.

Η κυβέρνηση δεν επηρεάζεται άμεσα από το αποτέλεσμα της διαβούλευσης των βουλευτών, ούτε και δεσμεύεται, αλλά το ζήτημα αποτελεί μια πολιτική παγίδα για τον David Cameron, ο οποίος πιστεύει πως όλοι οι συντηρητικοί βουλευτές θα ακολουθήσουν την κυβερνητική πολιτική.

Σύμφωνα όμως με τον κοινοβουλευτικό ανταποκριτή του BBC Mark D`Arcy, υπάρχουν περίπου 50 βουλευτές της συντηρητικής παράταξης, που θα μπορούσαν να συνταχθούν με το κάλεσμα για δημοψήφισμα.

 S.A.-BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα