Βρυξέλλες: Ελπίδες για τερματισμό της μονομερούς λιτότητας

Οι εταίροι προαναγγέλλουν πρόσθετα μέτρα για την ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας όλα τα κοινοτικά εργαλεία για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις. Ευθύνες στους εταίρους γιατί δεν έλαβαν έγκαιρα τα μέτρα που έπρεπε για να βγει η οικονομία από την ύφεση επιρρίπτει ο Φρανσουά Ολάντ. Σφυροκόπημα του προέδρου της Ευρωβουλής για ψευδείς υποσχέσεις στο λαό, «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η χθεσινή Σύνοδος φαίνεται ότι σηματοδοτεί μια νέα

εποχή στη ευρωζώνη, δημιουργώντας προσδοκίες για έξοδο από τη σημερινή μονόπλευρη συνταγή του Βερολίνου για λιτότητα δίχως αύριο. Πρόκειται για ένα νέο… αέρα που φέρνει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έκλεψε χθες την παράσταση με την αποφασιστικότητά του να τα αλλάξει όλα.

Προωθούνται

Ορισμένες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης της Ελλάδας, θα γίνουν αμέσως, άλλες όπως τα ευρωομόλογα μπορεί να πάρουν περισσότερο χρόνο, ωστόσο δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις, αφού βγήκαν από το κοινοτικό «ψυγείο» στο οποίο είχαν τεθεί από το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί όλες οι προτάσεις με στόχο την ανάπτυξη.

«Καθυστέρησε η λήψη μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα, αλλά θα το κάνουμε τώρα», είπε ο κ. Ολάντ στον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και οι εταίροι δεν θέλουν να εμπλακούν, μετά το κάζο της Ανγκελα Μέρκελ που ζήτησε δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για το ευρώ, η χθεσινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ικανοποιητική, γιατί είναι πιο προχωρημένη από εκείνη της ομάδας G8.

Τα μηνύματα

Οι εταίροι αναφέρουν πως εκτιμούν τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τους Ελληνες πολίτες και κατανοούν πλήρως τις προκλήσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας.

Στέλνουν τα μηνύματα στη χώρα μας με πρώτο την επιθυμία τους για ταχύ σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα αναλάβει την ευθύνη του προγράμματος προσαρμογής και θα διαθέτει επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις δημοσιονομικές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα πιο ευοίωνο μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αναφέρουν οι εταίροι.

Το δεύτερο και σημαντικότερο μήνυμα είναι η εκφραζόμενη αποφασιστικότητά τους να κινητοποιηθούν τα ευρωπαϊκά εργαλεία προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της προσαρμογής. Με τη διατύπωση αυτή οι εταίροι επισημαίνουν με σαφήνεια ότι θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για στήριξη της ανάπτυξης, επιπλέον της γνωστής πρωτοβουλίας Μπαρόζο.

Καταλήγοντας οι εταίροι στη δήλωση τους επαναλαμβάνουν για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή τους για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ και της ακεραιότητάς του.

Αλλαγή ρότας

Από τη χθεσινή Σύνοδο προκύπτει σαφέστατα ότι οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να συζητήσουν με τη νέα κυβέρνηση, καθορί

Keywords
Τυχαία Θέματα