Ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών Κοτζιά - Ντόρας Μπακογιάννη με θύμα τα εθνικά θέματα

Σε ριγκ μετέτρεψαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, σε μια από τις κρίσιμες –και σπάνιες- ενημερώσεις για τα συσσωρευμένα εθνικά θέματα, που εκλήθη να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών. «Τσόντα» στην αντιπαράθεση, μπήκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Η κόντρα, η οποία σε ορισμένες στιγμές έπεσε σε επίπεδο καφενείου, ήταν αναμενόμενη, αφού εδώ και καιρό ο Ν.Κοτζιάς δέχεται επιθέσεις από την Ντόρα Μπακογιάννη, μεταξύ των άλλων, και για τις «αλλαγές» που προωθεί ο υπουργός στο διπλωματικό προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών. Σε ένα υπουργείο δηλαδή, με ιδιαίτερα μεγάλη «διείσδυση» εκ μέρους της «οικογενείας».

Αποτέλεσμα ήταν να αναλωθεί ιδιαιτέρως μεγάλο μέρος της συνεδρίασης στις ανταλλαγές σκληρών εκφράσεων ένθεν κακείθεν, και να υποβαθμιστεί η ουσιαστική ενημέρωση που όφειλε να κάνει στους βουλευτές ο κ.Κοτζιάς για τα μείζονα εθνικά θέματα. Και το ερώτημα που μπαίνει, είναι εάν άραγε κατάλαβε η κ. Μπακογιάννη ότι λειτούργησε ως ο «χρήσιμος ηλίθιος» του υπουργού Εξωτερικών και του μεγάρου Μαξίμου ή όχι.

Ο Νίκος Κοτζιάς, όπως άλλωστε το συνηθίζει, αλλά και του το επισήμαναν με ειρωνικό τρόπο κάποιοι βουλευτές, ξεκίνησε την ομιλία του στην Επιτροπή, σαν να έκανε «διάλεξη» σε φοιτητές. Μιλώντας δηλαδή, επί παντός επιστητού στην εξωτερική πολιτική, αλλά χωρίς να λέει κάτι το ουσιαστικό για τα μείζονα, καυτά θέματα, όπως το Κυπριακό, το Μεταναστευτικό, το Συριακό, τις σχέσεις με την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες. Από τη μεριά της, λοιπόν, η Ντόρα Μπακογιάννη, αντί να τον στριμώξει για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξωτερική πολιτική, άρχισε να τον ρωτάει επίμονα αν είναι πράγματι καθηγητής ξένων Πανεπιστημίων ή όχι. Εκεί, ο κ. Κοτζιάς –που μάλλον, άλλο που δεν ήθελε για να ξεφύγει από την ουσιαστική ενημέρωση- άρπαξε την ευκαιρία, και ξεκίνησε τις χαριτομενιές.

Με ειρωνικές εκφράσεις εκατέρωθεν, αλλά και να λέει επανειλημμένως ο ένας τον άλλον ψεύτη, ο Νίκος Κοτζιάς απευθύνθηκε στην Ντόρα Μπακογιάννη με φράσεις του τύπου «ντροπή σας κυρία μου», ή ειρωνικές «η κυρία Μπακογιάννη έχει έναν απωθημένο «έρωτα» απέναντί μου», «έχετε καταπιεσμένο έρωτα δεν θα ανταποκριθώ στην εχθρότητά σας», κ.ο.κ.. Με τον Α. Λοβέρδο, ακολούθησαν αντίστοιχες «φιλοφρονήσεις», ενώ ανταλλάχθηκαν και από τις δυο μεριές κουβέντες όπως, «είστε κακομαθημένος».

Έρωτας μέχρι … θανάτου

Ιδού ένα χαρακτηριστικό δείγμα του «διαλόγου» ανάμεσα στην Ντόρα Μπακογιάννη –η οποία πάντως ισχυρίστηκε ότι «απεκαλύφθη ότι δεν υπήρξατε καθηγητής σε αυτά τα τρία Πανεπιστήμια»- και τον Νίκο Κοτζιά που εξεμάνη όταν το άκουσε:

Μπακογιάννη: Κυρία Μπακογιάννη με λένε. Χαίρομαι πάντως για το κυρία Ντόρα. Κύριε υπουργέ, εγώ ένα χαρτί θέλω το οποίο να αποδεικνύει ότι ήσασταν Καθηγητής στο Χάρβαρντ, στην Οξφόρδη και στο Marburg.

Κοτζιάς: Κυρία Μπακογιάννη, τα χαρτιά εάν είμαι ορθώς ή όχι Καθηγητής, είναι στα Πανεπιστήμια.

Μπακογιάννη: Άρα τα Πανεπιστήμια που το αρνούνται σήμερα τι είναι;

Κοτζιάς: Δεν το αρνούνται. Διατείνεται ο ψεύτης, καταδικασθείς εις συκοφαντία και τα επαναλαμβάνετε. Η επανάληψη της συκοφαντίας που καταδικάζεται από τα δικαστήρια δεν την κάνει πιο πραγματική.

Μπακογιάννη: Δεν είθισται.

Κοτζιάς: Ψεύδεσθε. Η επανάληψη της συκοφαντίας με χαμόγελο δεν παύει να είναι συκοφαντία.

(…) Είμαι καθηγητής Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων και έχω δουλέψει 18 χρόνια ως υπάλληλος –παραιτήθηκα επί υπουργίας σας, κυρία Μπακογιάννη- στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μπακογιάννη: Είστε ή δεν είστε καθηγητής;

Κοτζιάς: Να υποβάλετε ερώτηση στο Πανεπιστήμιό μου. Κυρία Μπακογιάννη, οι κύριοι τους οποίους υπερασπίζετε με τις ύβρεις ότι εγώ τάχα δεν δίδασκα σε αυτά τα Πανεπιστήμια, λέγεται ότι είναι άνθρωπος της οικογένειάς σας. Ως εκπρόσωπος συκοφάντη με ρωτάτε; Η κυρία Μπακογιάννη με έχει αναλάβει εργολαβικά και φαίνεται ότι ο κ.Βασιλάκης είναι η αιχμή της. Να μην πω ότι είμαι σε αναστολή καθηγητής γιατί είμαι υπουργός;

Σε όλα αυτά, είχε προστεθεί εξαρχής η εξής ατάκα της Ν.Μπακογιάννη: «Θέλω μία θέση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, επειδή τα πράγματα είναι σοβαρά τώρα, δεν είναι αηδίες. Η εικόνα ενός υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τη μία μιλά για τζιχαντιστές μαζί με τον υπουργό Άμυνας και την άλλη μέρα προσπαθεί να πείσει ολόκληρη την Ευρώπη (σ.σ. ότι το προσφυγικό δεν συνδέεται με την τρομοκρατία, είπε κατόπιν). Και προτού καν τελειώσει την πρότασή της, ο Ν.Κοτζιάς της είπε: «Είναι ντροπή σας».

Τέλος, στην «ερωτική εξομολόγηση», έβαλε ο πρόεδρος της Επιτροπής (Συριζαίος), Κ.Δουζίνας, λέγοντας: «Μα, αφήστε την κυρία Μπακογιάννη, κύριε Κοτζιά. Εμφανίζεστε και εσείς ερωτευμένος μαζί της». Και ο έτερος βουλευτής, Δημήτρης Εμμανουηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ), πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν είναι απωθημένος έρωτας. Πάντως είναι απωθημένος έρωτας για την εξουσία». Το αποκορύφωμα ήταν ότι η κ. Μπακογιάννη παραπονεμένη (!)απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Δουζίνα, λέγοντας πως «οι ρατσιστικές αναφορές (σ.σ. άραγε, εννοούσε σε βάρος της;) μπορούν να λείπουν από μια συνεδρίαση που προεδρεύει πρόεδρος προερχόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ» (!).

Καυτά προβλήματα για την Ελλάδα

Όχι ότι μας «φώτισε» στις απαντήσεις του, στη δευτερολογία του, ο Ν.Κοτζιάς, αλλά ορισμένα σημεία της ομιλίας του έχουν ενδιαφέρον αφού δείχνουν τη σοβαρότητα των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Ιδού οι κυριότερες αναφορές του:

-Προσφυγικό – πόλεμος σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία: «Η Ε.Ε. έχει μία δυσκολία να κινηθεί με στρατηγική και με ενιαία αντίληψη».

Για την Τουρκία και το Προσφυγικό ζήτημα, είπε: «Όσον αφορά για τη συνεργασία μας στο προσφυγικό, είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουμε σύμπτωση συμφερόντων σε πολλά και είναι ολοφάνερο ότι η Τουρκία αξιοποιεί το προσφυγικό προκειμένου να πάρει κέρδη σε σχέση με την Ε.Ε. και να πάρει κέρδη σε χρήματα και ταυτόχρονα όμως είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για την ίδια. Ακόμα, η Τουρκία θέλει να αποκτήσει ζώνη ελέγχου δικού της μέσα στη Συρία. Διότι η πιο απλή τυπικά λύση, αλλά είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, θα ήταν αυτή. Εδώ πάνε λοιπόν όλοι να εξυπηρετήσουν τέτοιου είδους συμφέροντα, που θέλουν να στριμώξουν τη χώρα μας. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να στριμώξουν τη χώρα μας; Υπάρχουν. Και κάποιοι απέναντί μας θέλουν να μας δουν στριμωγμένους και κάποιοι στην Ευρώπη, γενικότερα, προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους το προσφυγικό πρόβλημα, να ξεχάσουν ότι ξεκίνησαν πολέμους που δημιουργούν πρόσφυγες και δεν φταίμε εμείς και να το φορτώσουν σ’ εμάς.

-Τριμερής Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας: «Ερώτημα τώρα: Εμείς σ' αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να παρέμβουμε; Αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να προσπαθήσουμε να την επηρεάσουμε; Θα πρέπει να αποφύγουμε να γίνονται συζητήσεις πάνω το κεφάλι μας για την περιοχή; Ασφαλώς και ναι. Και απ' αυτή την άποψη συζητάμε και με τη Γερμανία, συζητάμε και με την Τουρκία. Δεν αποκλείουμε κανενός είδους συζητήσεις. Ειπώθηκε: Πώς πάτε και συζητάτε εσείς ένας ενάντια σε δύο; Μου κάνει εντύπωση αυτή η άποψη. Δηλαδή θεωρεί η Ν.Δ. ότι η Γερμανία και Τουρκία είναι ένα απέναντί μας; Ανάποδα είναι».

-Κυπριακό: «Υπάρχουν πολλοί διεθνείς παίκτες (σ.σ. ο κ.Κοτζιάς άφησε να εννοηθεί πως είναι οι ΗΠΑ) που βιάζονται να λυθεί το Κυπριακό πολύ γρήγορα και πιέζουν σε μία τέτοια κατεύθυνση». Όσον αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρές, αλλά και την εμπλοκή του ξένου παράγοντα, για την επίλυση του Κυπριακού, είπε: «Βήματα γίνονται, αλλά δεν είναι τα βήματα όπως παρουσιάζεται η εικόνα τους στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ή από διεθνείς παράγοντες, που εμπλέκονται στο Κυπριακό. Υπάρχει μια υπερβολικά καλή εικόνα, που υποτιμά τα προβλήματα, προκειμένου να σπρώχνει σε μια λύση που θέλει σε πολλές πλευρές επισταμένη συζήτηση». Και τόνισε: «Η λύση του Κυπριακού έχει συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα -λέγε με Τουρκία- σε μεγάλο βαθμό, όχι πάντα όμως έχει συμφωνηθεί να είναι μια δικοινοτική διζωνική».

Επιπλέον, «κατά την εκτίμηση όπως το παρακολουθώ και είναι προσωπική μου η αξιολόγηση, δεν είναι αξιολόγηση της Κυπριακής κυβέρνησης, ασφαλώς υπάρχει μία σχετική πρόοδος στην διαπραγμάτευση με τους Τουρκοκύπριους, συχνά όμως η Τουρκία πιέζει για να τα πάρουν πίσω. Δηλαδή συμφωνίες που γίνονται, που, άρα στο συμβιβασμό φαίνεται σε ποιο σημείο μπορούν να συμβιβαστούν οι δύο πλευρές η Τουρκία προσπαθεί να τους πάρει πίσω σε ορισμένα σημεία για να πιέσει σε ένα πιο δύσκολο συμβιβασμό». Τέλος, για το σύστημα εγγυήσεων, ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να το αντικαταστήσει με ένα σύστημα ασφάλειας της Κύπρου στο διεθνές σύστημα».

-Συριακό: «Είναι η ανάγκη να υπάρξει άμεση συνεννόηση (σ.σ. στο εσωτερικό της Συρίας), που υπολογίζεται ότι θα γίνει τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές».

-Κλείσιμο πρεσβειών και άνοιγμα νέας, στο ιρακινό Κουρδιστάν: «Τείνουμε να ανοίξουμε και να αλλάξουμε τη διάταξη των προξενείων και των πρεσβειών μας. Όπως ξέρετε, προχθές, υπέγραψα προεδρικό διάταγμα για να ανοίξουμε προξενείο στο Ερμπίλ. Επίσης έχουμε κλείσει πέντε προξενεία και δύο πρεσβείες σε περιοχές που δεν υπάρχει αρκετός ελληνικός πληθυσμός. Έχουμε εξασφαλίσει κοντά πρεσβείες για να κάνουν τις προξενικές εργασίες πηγαίνοντας μια φορά κάθε μήνα σ’ αυτές τις περιοχές. Το μόνο καινούργιο προξενείο που ανοίγουμε είναι στο Ερμπίλ διότι πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλα στρατηγικά συμφέροντα για τη χώρα στο Κουρδιστάν του Ιράκ».

-Νοτιοανατολική Μεσόγειος – Μέση Ανατολή: «Να σας ενημερώσω και ίσως το γνωρίζετε ότι την Πέμπτη πάω στο Ισραήλ συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό και την Παρασκευή θα πάω στο Ιράν».

-Βαλκάνια: «Το πιο ανησυχητικό είναι, ότι εξαιτίας της ισχνής θεσμικής υπόστασης και των οικονομικών προβλημάτων των περιοχών, υπάρχει μια έξαρση εθνικισμού. Το δεύτερο που είναι πιο ανησυχητικό, είναι η ανάδειξη σε μια περιοχή που χαρακτηριζόταν για την κοσμικότητά της, του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και έχουμε και την εμφάνιση τζιχαντισμού ή ένοπλων εγκληματικών πολιτικών ή οργανωμένου εγκλήματος ενεργειών σε γείτονες χώρες. Το τρίτο το οποίο θέλω να το πάρετε υπόψη σας, είναι η επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στα Βαλκάνια».

Ελλάδα-ΗΠΑ: «Όσον αφορά το θέμα με τις βίζες στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα ζήτημα ότι πρέπει να τροποποιηθούν οι ελληνικές ταυτότητες και τα κόστος είναι μεγάλο, προκειμένου να είναι στα διεθνή standards. Είναι ένα θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών και όχι δικό μου».

-Βάση της Σούδας: «Τα τρέχοντα ζητήματα χρήσης των βάσεων (σ.σ. στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας) δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών», αλλά του υπουργείου Άμυνας, είπε (!). Να σημειωθεί πως, παρά τους ισχυρισμούς Κοτζιά, το ΥΠΕΞ παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

-Άρση της συμφωνίας Σένγκεν: «Εμένα δεν μου έχει γίνει καμία αίτηση για αλλαγή του Σένγκεν. Υπάρχουν σκέψεις των Ολλανδών, δε ξέρω τι θα κάνουν οι Ολλανδοί ως Προεδρία, οι οποίοι λένε ότι σκέφτονται για ένα μικρό Σένγκεν. Συζήτησα με τον Επίτροπο αρμόδιο για αυτά τα ζητήματα και μου είπε δεν πρόκειται με τίποτα να γίνει μια τέτοια αλλαγή».

-Αλβανία-ΑΟΖ: «Όσον αφορά τη συμφωνία για την ΑΟΖ που πρέπει να σας ομολογήσω ότι είναι ένα από τα λίγα πράγματα που δεν έχω καταλάβει στο υπουργείο και δεν έχω καταλάβει γιατί δεν ήρθε για επικύρωση στην Ελληνική Βουλή. Δηλαδή, αφού συμφωνήθηκε, γιατί δεν ήρθε προς επικύρωση η ΑΟΖ με την Αλβανία». Η συμφωνία είχε γίνει προ ετών, και τώρα η νέα αλβανική κυβέρνηση του Ράμα την αμφισβητεί.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
εθνικα θεματα, θεματα, ξεκαθαρισμα, ντορα μπακογιαννη, βουλη, τσοντα, λοβερδος, ηλίθιος, απωθημένο, συριζα, ελλαδα, λύση, ηπα, κυπρος, εμφάνιση, αοζ, νέα, υπουργειο εσωτερικων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αξιολογηση, βουλευτες, μιλα, χωρες, το θεμα, αιτηση, αιχμη, αλβανια, γερμανια, δημοκρατια, ηπα, θεμα, ισραηλ, κοντρα, κυπρου, ουκρανια, πλαισιο, φρασεις, ανησυχητικο, ανθρωπος, βαλκανια, γινει, γινονται, δευτερο, δειγμα, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εκφρασεις, ενημερωση, εμφάνιση, εσωτερικων, ετων, ευρωπη, ζωνη, ιδια, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κυριε, κυρια, λύση, μαξιμου, μικρο, νικο, ντροπη, ντορα, ξερετε, παντα, οξφορδη, ουσιαστικο, πεμπτη, προβληματα, ρολο, σενγκεν, συζητηση, συρια, σκεψεις, ταυτοτητες, τουρκια, τρια, υπουργειο εξωτερικων, φορα, χαμογελο, ψευτης, ψευτη, αηδιες, απωθημένο, βηματα, δημητρης, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μεσογειος, μια φορα, θελω να, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα