Υπερπτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά σε Κάρπαθο - Κρήτη

21:33 6/2/2022 - Πηγή: Antinews

Ιδιαίτερη επιμονή δείχνει η Άγκυρα στις υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της στην περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και τη Νίσυρο, και τώρα πλέον κοντά στην Κάσο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων ελληνικών Αρχών, σήμερα, στις 09:17 ένα τουρκικό UAV έκανε υπέρπτηση στη νήσο Αστακίδα, κοντά στην Κάσο - Κάρπαθο, σε ύψος 19.000 ποδών (άνω των πέντε χιλιομέτρων). Αργότερα, το μεσημέρι, στις 15:18 το ίδιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα στα 19.000 πόδια. Το ίδιο και στις 15:44, καθώς και στις 18:27

στο ίδιο ύψος. Συνολικά, σήμερα, έγιναν 60 παραβιάσεις από 2 UAV.

[photo_0]

Βάσει των στοιχείων που δίδουν οι ελληνικές Αρχές, δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικά UAV πέταξαν πάνω από την Κανδελιούσσα. Αυτό έχει ξαναγίνει τουλάχιστον τρεις φορές τον Ιανουάριο του 2022.

Τώρα και πτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά

Η Τουρκία «σημαδεύει» τη βραχονησίδα Κανδελιούσσα λίγο πριν τη θλιβερή επέτειο των Ιμίων

Αερομαχίες στο Αιγαίο - Τουρκική επιμονή για τη νησίδα Κανδελιούσσα

Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι σήμερα πέταξε πολύ πιο μέσα στο Αιγαίο - Καρπάθιο Πέλαγος, κοντά στην Κάρπαθο, Κάσο, Κρήτη.

Όλα αυτά, βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδονται από τις ελληνικές Αρχές. Διότι δεν είναι βέβαιον εάν δίδονται όλα τα στοιχεία των πτήσεων τουρκικών UAV ή δίδονται επιλεκτικά. Όπως επίσης είναι αδιευκρίνιστο εάν «πιάνονται» όλες οι πτήσεις των UAV από τα ελληνικά μέσα.

Διαρροές και... καταρρίψεις

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, συστηματικές είναι οι διαρροές τόσο από το υπουργείο Άμυνας όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα δραστηριοποιείται αφενός προς την κατεύθυνση προμηθειών συστημάτων αντιμετώπισης των τουρκικών UAV, αφετέρου, σε διπλωματικό επίπεδο, για να καταγγείλει την Τουρκία και τη συστηματική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών της σε βάρος της Ελλάδας.

Κάτι που δείχνει ότι το πρόβλημα έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις, αλλά και ότι προωθούνται προμήθειες.

Να σημειωθεί, παράλληλα, πως δεν είναι λίγοι οι «ειδικοί», «αναλυτές» και πολιτικοί που, μέσω μερίδας ΜΜΕ, ζητούν να καταρρίπτονται τα τουρκικά UAV που πετούν εντός του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) και πολύ περισσότερο υπερίπτανται των ελληνικών νήσων. Μια συζήτηση που έγινε πρόσφατα, εξάλλου, και στη Βουλή.

Ο στόλος των UAV

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από ανοικτές πηγές, η Τουρκία διαθέτει περί τα 200 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Καθημερινά, στο Αιγαίο, από το πρωΐ έως το βράδυ, ίπτανται τουλάχιστον δύο - τρία UAV.

Πρόκειται κυρίως για τα γνωστά Bayraktar ΤΒ-2. Στο μεταξύ, σταδιακά η Τουρκία εντάσσει στον στόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τα επιθετικά, Akinci που μπορούν να μεταφέρουν πυραύλους και βόμβες.

Συστηματικά η Άγκυρα χρησιμοποίησε τα Bayraktar στην κρίση στον Έβρο, τον Φεβρουάριο του 2020, και πολύ περισσότερο αργότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν το καλοκαίρι του ιδίου έτους και μετά, ο τουρκικός πολεμικός στόλος συνόδευε το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ακόμα και πολύ κοντά στο Καστελόριζο, εντός των έξι ναυτικών μιλίων.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα