Υπό έλεγχο η φωτιά στην επαρχία Λευκωσίας

22:07 5/7/2021 - Πηγή: Antinews

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην περιοχή Αρεδίου, της επαρχίας Λευκωσίας.

Η φωτιά κατέκαψε ξερά χόρτα και άγρια βλάστηση, ενώ κάηκαν δέντρα και ελαιώνας.

Στο έργο της πυρόσβεσης συνέδραμαν το Τμήμα Δασών Θήρας, η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, Κοινοτικά Συμβούλια χωριών της γύρω περιοχής και ιδιωτικοί ελκυστήρες. Επίσης, 2 αεροσκάφη πυρόσβεσης του Τμήματος Δασών και τα 2 ισραηλινά αεροσκάφη πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου,

τα σπίτια της περιοχής προστατεύθηκαν πλήρως.

Οδηγίες για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για στήριξη των πυρόπληκτων έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης

Οδηγίες για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στον εν λόγω λογαριασμό το κοινό θα μπορεί να καταθέτει τις εισφορές του για τη στήριξη των πυρόπληκτων στην ορεινή περιοχή Λάρνακας και Λεμεσού.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας έδωσε μέσω σχετικής ανακοίνωσης τα στοιχεία του λογαριασμού.

O Αριθμός Λογαριασμού είναι: 6001027

IBAN: CY 42 0010 0001 0000 0000 0600 1027

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του για τη μεγάλη ανταπόκριση και τη συμπαράσταση από πλευράς των πολιτών, οι οποίοι ενισχύουν τη δεδηλωμένη βούληση του κράτους να σταθεί έμπρακτα στους πληγέντες.

Εισηγήσεις για την στήριξη των πληγέντων της πυρκαγιάς, στο επερχόμενο υπουργικό συμβούλιο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα ήθελε για μία ακόμη φορά να εκφράσει τη βαθύτατη του θλίψη για την απώλεια ζωών κατά την διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στην ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα και να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις οικογένειες των τεσσάρων αδικοχαμένων της πύρινης τραγωδίας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου, Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος τονίζει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει την ετοιμότητα, τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησης, για παροχή της όποιας βοήθειας κρίνεται σκόπιμη σε όσους των συμπολιτών μας έχουν υποστεί ζημιές, απόρροια της τραγωδίας, η οποία μετρά την επόμενη μέρα και σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για άμεση, ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης πυρκαγιάς, είχε σήμερα σειρά συναντήσεων και επικοινωνιών με τους αρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα:

Με παρέμβαση του Προέδρου έχουν αποσταλεί σε όλα τα πληγέντα χωριά ηλεκτρογεννήτριες, προκειμένου να αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές που υπήρξε διακοπή. Αυτή τη στιγμή, στους πυρήνες των επηρεαζόμενων κοινοτήτων έχει, ήδη, αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε σαφείς οδηγίες για επαναπροκήρυξη της προσφοράς και άμεση αγορά μεταφερόμενου συντονιστικού κέντρου ελέγχου, η οποία για λόγους εγειρόμενων ενστάσεων δεν είχε προωθηθεί, με στόχο τη βελτίωση του επιτόπου συντονισμού των μονάδων που μάχονται στην πρώτη γραμμή.

Επίσης, δόθηκαν οδηγίες ώστε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, να κατατεθούν εισηγήσεις για τη λήψη των πρώτων μέτρων με στόχο την οικονομική στήριξη των πληγέντων, καθώς και την αξιολόγηση των υπολοίπων πτυχών που προκύπτουν από την τραγωδία.

Ευχαριστίες Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ, το Ην. Βασίλειο και όσες χώρες, πέραν της Ελλάδας, προσφέρθηκαν να αποστείλουν βοήθεια

Σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα τις πυρκαγιές που έπληξαν την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε ευχαριστίες για τη σημαντική βοήθεια που προσέφερε το Ισραήλ στην κατάσβεση των πυρκαγιών, κάτι που επιβεβαιώνει το βάθος των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Ο κ. Μπένετ εξέφρασε τη συμπαράσταση του στον κυπριακό λαό και ζήτησε από τον Πρόεδρο να ενημερωθεί αναλυτικά για τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών, αλλά και για τις καταστροφές σε περιουσίες και στο περιβάλλον.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συμφώνησαν ότι θα διευθετήσουν συνάντηση στο εγγύς μέλλον.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει, επίσης, ευχαριστίες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για την έμπρακτη σημαντική βοήθεια τους στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ευχαριστίες απευθύνονται και στον Λίβανο, την Ιορδανία, τη Σερβία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Παλαιστίνη, που προσφέρθηκαν για να αποστείλουν βοήθεια. Ωστόσο, η ταχεία αντιμετώπιση της πυρκαγιάς κατέστησε αχρείαστη περαιτέρω βοήθεια.

Σε γραπτή της δήλωση, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, αναφέρει ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικοινώνησε αργά το απόγευμα του Σαββάτου και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, εκφράζοντας την ετοιμότητα του να παράσχει βοήθεια με την αποστολή πτητικών μέσων η οποία τη δεδομένη χρονική στιγμή που προσφέρθηκε δεν ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Τατάρ και του ανέφερε ότι η συνδρομή τους θα ζητηθεί εφόσον κριθεί σκόπιμο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα