Ύπουλα επικοινωνιακά παιχνίδια Βενιζέλου

Νέο ύπουλο επικοινωνιακό παιχνίδι, με το βλέμμα στραμμένο στον ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε να παίζει ξανά ο Βενιζέλος μετά τη χθεσινή ψηφοφορία. Η άρνησή του να κάνει δηλώσεις όπως έκαναν όλοι χθες το βράδυ και οι διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη για δυσφορία σχετικά με τις κινήσεις του Αντ. Σαμαρά,

είναι ενδεικτικές της προσπάθειας που γίνεται για να πατήσει σε δύο βάρκες το ΠΑΣΟΚ.

Όπως κάνει συνήθως δηλαδή, αλλά τώρα που είναι και μικρό κόμμα, θέλει να παραμείνει ρυθμιστής των εξελίξεων, κλείνοντας το μάτι στον Τσίπρα. Πηγές από το περιβάλλον του Βενιζέλου έλεγαν χθες ότι είναι λανθασμένη η τακτική του πρωθυπουργού που δε θέλει να υπάρξουν πρωτοβουλίες προκειμένου να έχουν τύχη οι επόμενες ψηφοφορίες. Εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ δηλαδή να είναι συναινετικό, μετριοπαθές και… πρωτοποριακό στις ιδέες του και η ΝΔ ότι είναι «κολλημένη» με την ιδέα των εκλογών. Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ;

•Να υπάρξει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τώρα ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.

•Να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

•Να αξιοποιηθεί η δίμηνη παράταση για να υπάρξει ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση (τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος και συμφωνία για την προληπτική πιστωτική γραμμή).

•Να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. «Ας ολοκληρώσουμε την αλλαγή σελίδας και μετά, βλέποντας πώς έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, βλέπουμε και πώς πρέπει να πορευτεί η χώρα», είπε,

•Να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας για τον χρόνο των εκλογών όταν ολοκληρωθεί με ασφάλεια το πλαίσιο αυτό για τη χώρα.

•Να μην αλλάξει ο πρωθυπουργός.

•Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο Σταύρος Δήμας.

Όπως βλέπετε είναι πρωτοβουλίες που όλοι τις έχουν σκεφτεί και τις έχουν πει αλλά πάσχουν στην υλοποίηση. Για παράδειγμα λέει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει ο Δήμας που πριν λίγες μέρες είχε αποδεχθεί. Προτείνουν κάποιο άλλο πρόσωπο που θα προκαλέσει συσπείρωση; Όχι, βέβαια, αφήνουν τη… βρώμικη δουλειά σε άλλους.

Λένε ακόμη να υπάρξει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Εδώ και δύο χρόνια έχει κολλήσει η βελόνα. Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο; Όχι βέβαια αλλά το λένε απλά για να φανούν συναινετικοί.

Λένε επίσης να υπάρξει συναινετική πρόταση για να αποφευχθούν οι εκλογές, να μη χαθεί το δίμηνο της παράτασης και να ξεκινήσει συζήτηση για το χρέος καθώς και να υπάρξει συμφωνία για το χρόνο των εκλογών. Ωραία όλα αυτά, αλλά συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Η ΔΗΜΑΡ τι λέει και οι Ανεξάρτητοι βουλευτές επίσης; Και στο κάτω – κάτω αν είναι να πάμε σε εκλογές σε τρεις μήνες ή και παραπάνω έχουν σκεφτεί ότι θα είναι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που θα κάνει κακό στην οικονομία;

Έχουν σκεφτεί ότι κάποιος θα πρέπει να κάνει τον «μαύρο» και να πάει σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα εν μέσω προεκλογικής περιόδου; Δηλαδή να κάνει ο Σαμαράς διαπραγματεύσεις για νέα μέτρα και μετά να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού; Κι από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί να δεχθεί μια ημερομηνία εκλογών τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο; Για να κληθεί να εφαρμόσει μια συμφωνία που θα έχει υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση;

Πρόκειται για προτάσεις που δε στέκουν καλά και θέλουν πολύ συζήτηση. Αλλά που το ΠΑΣΟΚ τις κάνει για να δείξει ότι διαφωνεί με τον Σαμαρά, για να βγει από το κάδρο μιας πιθανής αποτυχίας στις επόμενες δύο ψηφοφορίες και να πει στο τέλος ο Βενιζέλος «στο έλεγα Αντώνη, αλλά δε με άκουγες».

Τι λένε στο Μαξίμου; Κατ’ αρχάς ότι υπάρχει χρόνος για να αναστραφεί το κλίμα μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Επίσης ότι είναι ανοικτοί σε συζητήσεις για συναίνεση αλλά επί πραγματικών, σοβαρών και υλοποιήσεων προτάσεων κι όχι με λόγια του αέρα. Το τρίτο που λέει είναι ότι πρέπει να ψηφιστεί Πρόεδρος αλλά δεν πρέπει ταυτόχρονα να μικρύνει ο βίος της παρούσας κυβέρνησης. Άλλωστε ο ελληνικός λαός δε θέλει εκλογές, γιατί πρέπει σώνει και καλά να τις κάνουμε τώρα.

Ούτε συζήτηση βεβαίως για κυβερνήσεις – τραβεστί ή ειδικού σκοπού. Την κυβέρνηση Παπαδήμου πληρώνει ο Σαμαράς ακόμη και σήμερα. Κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονικός ιδεασμός.

Καθαρές κουβέντες δηλαδή με εκλογή Προέδρου και εκλογές όποτε έρθει η ώρα τους κι όχι όποτε το ζητά ο Τσίπρας και ο Καμμένος.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνά. Καλό θα είναι ότι έχει να πει να το πει με αποδείξεις, με προτάσεις, με πρωτοβουλίες. Κι όχι με λόγια του αέρα, διαρροές και επικοινωνιακή «δυσφορία». Εκτός κι αν ετοιμάζεται για την «εισπήδηση» στα αριστερά και μια συμμετοχή σε κυβέρνηση Τσίπρα. Τρελά γλέντια.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα