Ζυμώσεις και εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Μπορεί να είναι η ιδέα μας, αλλά την ώρα που κάποιοι συσπειρώνονται ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να δείξουν, κάποιοι άλλοι κοιμούνται και περιμένουν να πέσουν σαν ώριμα φρούτα. Ο λόγος για τις πολιτικές εξελίξεις, την κεντροαριστερά και τις ζυμώσεις που γίνονται ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών κι όχι μόνο.

Την Πέμπτη δύο γεγονότα συνέβησαν που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Το πρώτο είναι ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης πέρασε μια βόλτα από το γραφείο του Κώστα Σημίτη και τα είπαν. Φημολογείται ότι μίλησαν για την Αθήνα,

την κατάσταση που επικρατεί με τα ακραία στοιχεία, τη Χρυσή Αυγή, ενώ σίγουρα τα είπαν και για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Άλλωστε, είναι μόδα τις τελευταίες ημέρες το θέμα, εκτός κι αν το δούμε από τη σκοπιά εκείνων που πιστεύουν ότι γίνονται πολλές υπόγειες διεργασίες.

Την ίδια ημέρα εκδηλώθηκε και η «Πρωτοβουλία των Πέντε» δημάρχων που συναντήθηκαν στο δημαρχιακό Μέγαρο του δήμου Αθηναίων.

Κατά τη συνάντηση που διήρκεσε δύο και πλέον ώρες, οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος, συμφώνησαν στη δημιουργία κίνησης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της παρέμβασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το τέλος της συνάντησης, «αποτελούν η θεσμική και διοικητική αυτονομία, η χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματικό και κρατικό εναγκαλισμό».

«Η παρέμβαση αυτή», συνεχίζει η ανακοίνωση, «στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό και την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή».

Η «Πρωτοβουλία των Πέντε» θέτει ως προτεραιότητες τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την Κοινωνική Πολιτική, τη βελτίωση της ποιότητας της προσφοράς υπηρεσιών προς τον πολίτη και την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη στις τοπικές αποφάσεις και δραστηριότητες.

Με βάση αυτές τις προτεραιότητες διοργανώνονται πέντε ημερίδες στις έδρες των αντίστοιχων δήμων. Η πρώτη θα διεξαχθεί στο Βόλο στις 30 Οκτωβρίου με θέμα την Κοινωνική Πολιτική.

Καθόλου τυχαία κίνηση η οποία δεν έχει μόνο αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.

Να μην παραβλέψουμε να αναφερθούμε στον Φώτη Κουβέλη ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία του τρίτου πολιτικού πόλου, η οποία είναι και πρόταση κυβερνησιμότητας, αλλά μέχρι να διαμορφωθεί αυτή η πλειοψηφία θα συμμετέχει και σε άλλες κυβερνητικές λύσεις στη βάση προγραμματικών συμφωνιών.

Και φυσικά, όλες αυτές τις ημέρες και στο ΠΑΣΟΚ γίνονται πολλές συζητήσεις αφού τα ποσοστά του κόμματος είναι απογοητευτικά και αναζητούνται ευρύτερες συμμαχίες στον κεντροαριστερό χώρο, οι οποίες θα συνασπιστούν.

Από την άλλη, δε βλέπουμε απολύτως τίποτε, εκτός φυσικά από την ακροδεξιά, τη Χρυσή Αυγή δηλαδή που ίπταται. Καμιά κίνηση, κανένα ενδιαφέρον για τη συγκρότηση μιας ενιαίας παράταξης που θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των δύο άκρων και θα δώσει μια πρόταση για το μέλλον. Μήπως πρέπει κάποιοι να ξυπνήσουν;

Keywords
Τυχαία Θέματα