ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΩΝ WIKILEAKS ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑΝ, Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΩΦΕΥΕ

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας, παρά την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα» έκαναν Γερμανοί αξιωματούχοι τον Μάρτιο του 2009, όπως αποκαλύπτει τηλεγράφημα των Wikileaks που δημοσιεύει σήμερα η «Κ». Λίγες μέρες νωρίτερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, κ. Χίλαρι Κλίντον, είχε ζητήσει από όλες τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη να απευθυνθούν σε ανώτατα κυβερνητικά στελέχη των κρατών - μελών για να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης από την Αμερική στη Γηραιά Ηπειρο.
Ωστόσο, η απάντηση που έλαβε τόσο από τη Γερμανική κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ήταν ότι δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος κίνδυνος.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη και πρόθυμη να βοηθήσει τόσο χώρα της Ευρωζώνης, όσο και χώρα εκτός αυτής» σημειώνει στο σχόλιό του ο Αμερικανός πρέσβης του Βερολίνου. Αντιθέτως, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας, κ. Τόμας Βίζερ, αναφέρει ότι οι Γερμανοί εξαιτίας της εκλογικής χρονιάς που διανύουν θα καταλήξουν ως συνήθως «να αντιτίθενται μεγαλοφώνως στη βοήθεια (ενός κράτους - μέλους), ενώ όταν πια θα συμφωνήσουν θα είναι πολύ αργά για να επηρεάσουν τις εξελίξεις».
Σχεδόν ένα χρόνο μετά -τον Φεβρουάριο του 2010- και αφού πλέον οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, η Γερμανία φαίνεται να αλλάζει στάση ως προς την ανάγκη εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρωζώνη, αν και φοβάται ότι θα αντιδράσει η ΕΚΤ. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο κ. Γ. Σταρκ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δηλώνει πως το Ταμείο δεν θα μπορεί να φέρει εις πέρας «τη βρώμικη πολιτική δουλειά» που χρειάζεται στην Ελλάδα. Πάντως, ο κ. Αντρέας Νικολίν, οικονομικός σύμβουλος της καγκελαρίου κ. Αγκελα Μέρκελ, εκμυστηρεύεται στην αμερικανική πρεσβεία του Βερολίνου, ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της Ελλάδας.
Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα