ΦΡΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Κόκκινη κάρτα βγάζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και τα νοσοκομεία, απαγορεύοντας να διαβιβάζουν και να επεξεργάζονται ευαίσθητα στοιχεία υγείας των πολιτών χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Με απόφασή της (46/2011) επέβαλε πρόστιμα από 10.000 ευρώ στην ασφαλιστική εταιρεία «Alico AIG Life» και την ιδιωτική κλινική «Υγεία» διότι παρανόμως έκαναν χρήση όλου του ιατρικού φακέλου ασφαλισμένης.

Η συγκεκριμένη υπόθεση που απασχόλησε
την Αρχή αφορούσε ασφαλισμένη, η οποία το 2005 υπέβαλε αίτηση στην ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου να αποζημιωθεί για χειρουργική επέμβαση που έκανε στο εξωτερικό, βάσει συμβολαίου που είχε υπογράψει το 1995. Η εταιρεία την ενημέρωσε ότι από τον ιατρικό της φάκελο που τηρείται στην κλινική προέκυπταν στοιχεία που δεν επέτρεπαν την ενεργοποίηση του συμβολαίου. Ακολούθησαν διαδοχικά γραπτά ερωτήματά της προς την εταιρεία, με τα οποία ζητούσε να ενημερωθεί εγγράφως γιατί δεν της καταβάλλεται η αποζημίωση, καθώς και να λάβει αντίγραφο του φακέλου της. Η εταιρεία -και αφού είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία στο υπουργείο Ανάπτυξης- της απάντησε ότι, όπως προκύπτει από τα δεδομένα εισαγωγής της στην κλινική, έπασχε από βαριά ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία προϋπήρχε της υποβολής αίτησης για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου της και δεν δηλώθηκε στην εταιρεία.
Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα