Ισλανδια: το νεο συνταγμα απο τους πολιτες μεσω social media


Η Ισλανδία είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέο Σύνταγμα το οποίο συνέταξαν πολίτες οι οποίοι δεν ήταν επισήμως ενταγμένοι σε κανένα κόμμα.
Το Σύνταγμα συντάχθηκε και "ανέβηκε" στο διαδίκτυο, για να μπορούν οι συντάκτες του να δέχονται σχόλια και να προχωρούν σε τροποποιήσεις. Το συγκεκριμένο κείμενο θα παρουσιαστεί στις επόμενες εκλογές.
Για
να γραφτεί το νέο σύνταγμα, ο λαός της Ισλανδίας εξέλεξε 25 άτομα μεταξύ 522 ενήλικων, οι οποίοι δεν ανήκαν σε κανένα από τα πολιτικά κόμματα. Οι αντιπρόσωποι αυτοί έπρεπε να είχαν προταθεί τουλάχιστον από 30 άτομα. Το έγγραφο γράφτηκε μέσα από το διαδίκτυο. Οι πολίτες μπορούσαν να κάνουν προτάσεις και σχόλια, βλέποντας με τα ίδια τους τα μάτια την διαμόρφωση του συντάγματος.
Οι συζητήσεις για το νέο σύνταγμα ξεκίνησαν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, με τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες να καταρρέουν και την κυβέρνηση του Γκέιρ Χάαρντε να αποφασίζει την κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών χρεών και την είσοδο της Ισλανδίας στο ΔΝΤ.
Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις και τις γενικευμένες συγκρούσεις έξω από το κοινοβούλιο, στις οποίες τα ισλανδικά ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια, ο Ισλανδός πρόεδρος άσκησε βέτο και στο δημοψήφισμα που ακολούθησε οι Ισλανδοί με 93% είπαν "όχι" στην πληρωμή του χρέους.
Η αρχή της συμμετοχικής δημοκρατίας
Keywords
Τυχαία Θέματα