Οι αλλες μανωλαδες σε ολη τη χωρα


Πριν από τις εκλογές του Μαΐου, θαμώνες επαρχιακού καφενείου στην Αργολίδα ρωτούσαν ειρωνικά πορτοκαλοπαραγωγό του χωριού και υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής στον νομό "ποιος θα μαζεύει τα πορτοκάλια αν το κόμμα σου διώξει τους ξένους" και αυτός απαντούσε κλείνοντας πονηρά το μάτι: "Έξω οι μετανάστες από την Ελλάδα,
αλλά όχι από τα χωράφια μου". Εποχικοί εργάτες. Αυτοί οι "χρήσιμοι" παρείσακτοι της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Νομάδες των 25 ευρώ
Αυτοί οι νομάδες των 25 ευρώ την ημέρα, που περιφέρονται ανά εποχή από την Ηλεία στη Λακωνία, από την Αργολίδα στην Κρήτη, από τη Μεσσηνία στη Μακεδονία και από τα Μέγαρα στη Θήβα και τη Λιβαδειά. Ο αριθμός τους απροσδιόριστος. Υπολογίζονται μόνο κατά περιοχή και κατά εποχή. Πέντε έως επτά χιλιάδες μετανάστες - κινούνται κάθε άνοιξη και καλοκαίρι στις φυτείες της φράουλας μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας. Η Μανωλάδα, όμως, δεν είναι μία αλλά πολλές. Πολλές μικρές Μανωλάδες, σπαρμένες σε μήκος και σε πλάτος της περιφέρειας. Μαζί με τις φράουλες, τα καρπούζια, τα πορτοκάλια, τα κηπευτικά φυτρώνουν και τα "αγκάθια" που κάποιοι επιχειρούν σήμερα να τα παρουσιάσουν ως μεμονωμένα περιστατικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα