Προσβαση σε τεραστιο ογκο προσωπικων δεδομενων απο τα κοινωνικα δικτυα εχουν οι υπηρεσιες ασφαλειας των ηπα


Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣΤΟΥ DAVID TALBOT
Μέσα σε μερικές ώρες από την αναγνώριση των υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, η αστυνομία έλαβε εντάλματα έρευνας και εκτεταμένα ψηφιακά αρχεία από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σελίδες κοινωνικών δικτύων και λογαριασμούς ηλεκτρονικών ταχυδρομείων.
Η ταχεία αύξηση του όγκου τέτοιων δεδομένων και των εργαλείων ανάλυσής τους μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τις αστυνομικές έρευνες.
Μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη άλλων αποδεικτικών στοιχείων, μελλοντικών τρομοκρατικών σχεδίων ή την ταυτότητα των συνεργών τους.
Ομως ο διαχωρισμός των χρήσιμων πληροφοριών από τις άχρηστες είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία. «Ο αριθμός αιτήσεων για παραχώρηση δεδομένων από λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τις αστυνομικές αρχές να έχουν πλέον στην κατοχή τους τεράστιες σχετικές βάσεις δεδομένων», λέει ο Χάνι Φακχουρί, δικηγόρος του Electronic Frontier Foundation, ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα