Σαρωνει η καταθλιψη στην ευρωπη λογω της κρισης


Η οικονομική κρίση και η εργασιακή ανασφάλεια οδηγούν όλο και περισσότερους Ευρωπαίους εργαζομένους σε κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Κατάθλιψη (EDA) αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος: Ενας στους 10 εργαζομένους έχει αναγκαστεί να λείψει από τη δουλειά του λόγω κατάθλιψης, ενώ χάνει κατά μέσο όρο 36 ημέρες εργασίας σε κάθε κρίση. Αυτό μεταφράζεται σε 21.000 ημέρες χαμένου χρόνου εργασίας και κόστος που αγγίζει τα 92 δισ. ευρώ.
Η έρευνα της EDA διεξήχθη σε 7.065 εργαζομένους και διευθυντικά στελέχη στη Δανία, τη Γαλλία,
την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, την Ισπανία και την Τουρκία, και κατέδειξε πως το 20% έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη κάποια χρονική στιγμή. Το υψηλότερο ποσοστό ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο (26%) και το χαμηλότερο στην Ιταλία (12%).
Την ίδια στιγμή, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για την Ελλάδα επιβεβαιώνουν -σύμφωνα με τους ειδικούς- τις διεθνείς στατιστικές: το 3-6% του γενικού πληθυσμού πάσχει από κλινική κατάθλιψη, με τις γυναίκες να έχουν διπλάσια ποσοστά νοσηρότητας από τους άντρες. Η συνήθης ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι τα 20 ή τα 30, αλλά συχνά η κατάθλιψη χτυπά και στα 50 ή στα 60. Το έντονο άγχος που συνδυάζεται με επεισόδια πανικού ταλαιπωρεί το 1%-2% του γενικού πληθυσμού, ενώ η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος κατάθλιψη στη διάρκεια της ζωής του είναι 20%. Την τελευταία 10ετία διπλασιάστηκε, άλλωστε, η συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών.
Keywords
Τυχαία Θέματα