'' να δοθει ενας ακομα χρονος ''...

21:36 17/9/2012 - Πηγή: Fimotro
Όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να έχουν στη διάθεση τους άλλον έναν χρόνο, προκειμένου να περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα τους στο 3% του ΑΕΠ, όπως το απαιτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ...
υποστηρίζει το Ευρωπαικό Κέντρο Μελετών Μπρέγκλε που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Οι συντάκτες της μελέτης, Μπενεντίκτα Μαρτζινότο και Αντρέ Σαπίρ, υπενθυμίζουν ότι οι ευρωπαικοί κανονισμοί και ιδίως το το Σύμφωνο Σταθερότητας, που υιοθετήθηκε
στις αρχές του έτους, '' δεν είνια τόσο αυστηρά, όσο συνήθως θεωρείται ''.
Οι χώρες-μέλη μπορούν να αποκλίνουν από το όριο του 3%, εάν βρίσκονται σε κατάσταση ύφεσης, ή '' αν η Ευρωζώνη στο σύνολο της διανύει μια δύσκολη περίοδο '', σημειώνουν οι συντάκες, θυμίζοντας ότι το Σύμφωνο τέθηκε σε εφαρμογή σε μια εποχή που οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης παρουσίαζαν υπερβολικό έλλειμμα.
Οι δύο ερευνητές θεωρούν ότι '' ο μοναδικός τρόπος για να εφαρμοστεί αυτός ο όρος, που αναφέρεται στις έκτακτες συνθήκες, είναι να χορηγηθεί ένας επιπλέον χρόνος σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, γιατί η Ευρωζώνη στο σύνολο της διανύει μια δύσκολη περίοδο ''.
Η πρόταση αυτή θα πρέπει να προέλθει από την Ευρωπαική Επιτροπή και να γίνει σχετικά γρήγορα, προτού οι κυβερνήσεις να καταθέσουν τους προυπολογισμούς τους για το 2013 στα κοινοβούλια.
Να σημειωθεί ότι σήμερα από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, οι 13 βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Οι μόνες που έχουν έλλειμα 3% ή μικρότερο είναι η Εσθονία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία.
Keywords
Τυχαία Θέματα