Akραια πολωση και πιεσεις απο το εξωτερικο περιμενει ο συριζα...

12:43 9/5/2014 - Πηγή: Fimotro
Μόνο περίπατος δεν θα είναι η τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, συμφωνούν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αψιμαχίες των τελευταίων ημερών. Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι ...
μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με το αιφνιδιαστικό και σκληρό δίλλημα «Ελιά ή διάλυση της κυβέρνησης», ανάλογα διλήμματα θα βάλει και ο Αντώνης Σαμαράς,
που άρχισε ήδη να δείχνει διάθεση για πόλωση της προεκλογικής σύγκρουσης, σε απάντηση βέβαια της τακτικής, που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν μάλιστα ότι το Μαξίμου θα κινηθεί σε «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα, αναλύοντας δύο χαρακτηριστικές αποστροφές από ομιλίες του κ. Σαμαρά τις τελευταίες μέρες: «θα μας παρουσιάσει ως εχθρούς της ανάπτυξης και φίλους της τρομοκρατίας, είναι γνωστή από παλιά η συνταγή του» λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία του κόμματος αναμένει ότι ο πρωθυπουργός θα παίξει το χαρτί της σταθερότητας, γι’ αυτό και θα επιχειρήσει να αποδομήσει το επιχείρημα, αντιπαραβάλλοντας σταθερά το επιχείρημα ότι επιβράβευση της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές, θα σημαίνει συνέχιση της κοινωνικής αστάθειας.

Στην Κουμουνδούρου πάντως φαίνεται να ανησυχούν και από την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα, μετά τη «σύσταση» του ΔΝΤ ότι η πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαία. Εκτιμούν ότι θα υπάρξουν κι άλλες ανάλογες παρεμβάσεις, ιδίως από την Ευρώπη και γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε το βράδυ της Πέμπτης να δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινείται στο χώρο των ευρωσκεπτικιστών, αλλά άλλοι είναι εχθροί της Ευρώπης.

Δεν επηρεάζονται από το δίλλημα Βενιζέλου

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που έχουν από τις κυλιόμενες μετρήσεις στην Κουμουνδούρου, παρότι το δίλλημα του Βενιζέλου φαίνεται να έχει αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ, δεν επηρεάζει την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκτιμήσεις των εκλογολόγων του κόμματος λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 28% όπερ σημαίνει ότι διαμορφώνονται συνθήκες καθαρής επικράτησης στις ευρωεκλογές. Επίσης η εκτίμηση που έχουν στην Κουμουνδούρου είναι ότι σε τουλάχιστον 10 περιφέρειες οι υποψήφιοι του κόμματος θα είναι στον δεύτερο γύρο. Και ότι η Ρένα Δούρου φαίνεται να περνά στην πρώτη θέση, μετά την έντονη προσπάθεια της ΝΔ να στηρίξει τον Γιώργο Κουμουτσάκο, γεγονός που πιέζει τα ποσοστά του Γιάννη Σγουρού.

Ο στόχος του 3% και το παιχνίδι με το άθροισμα

Ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ως ιδανικό στόχο την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές έναντι του αθροίσματος των ποσοστών που θα λάβουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το σενάριο μοιάζει με ιδανικό για την Κουμουνδούρου, καθώς είναι σαφές ότι με τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να σταθεί η παρούσα κυβέρνηση μετά τις 25 Μαΐου. Ωστόσο βάζουν τον πήχη και σε ένα δεύτερο ύψος, που θα είναι ικανοποιητικό: στη διαφορά 3% από τη ΝΔ. «Δεν θα πέσει αμέσως, αλλά δεν θα μπορεί να κυβερνήσει, ούτε με μια τέτοια διαφορά και θα υπάρξει σίγουρα άλλη δυναμική στις πολιτικές εξελίξεις» σημειώνουν στην Κουμουνδούρου.
Πηγή :protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα