Der spiegel: «ανεπαρκες» το προγραμμα προσαρμογης της ελλαδας

22:08 7/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Ανεπαρκές κρίνει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters,
το περιοδικό εκτιμά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο... διατηρεί αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους της χώρας και θεωρεί ότι θα έπρεπε να ληφθούν νέα μέτρα προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία και να επιτύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των επιλογών που διακρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι είτε η λήψη νέων μέτρων λιτότητας είτε η αύξηση της βοήθειας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της», αναφέρει σύμφωνα με το Der Spiegel το έγγραφο, διαφορετικά «οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είναι δυνατόν να αρνηθούν να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό απομείωσης χρέους υψηλότερο του ως τώρα αναφερόμενου (σ.σ.:50%).Το περιοδικό επισημαίνει επίσης ότι στο έγγραφο του ΔΝΤ γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στη διαρθρωτική προσαρμογή της χώρας μας, ιδίως σε ό,τι αφορά στην είσπραξη των φόρων και στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο Κλέμενς Φουέστ, σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι το «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετό προκειμένου να μπει η χώρα σε μια βιώσιμη πορεία. Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι η συμμετοχή των επενδυτών στο «κούρεμα» θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, ακόμα κι αν, όπως είπε, προέκυπτε ο κίνδυνος ανοιχτής χρεοκοπίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα