Ft : η συγχωνευση εθνικησ-eurobank κρινει την ανακεφαλαιοποιηση

12:47 4/2/2013 - Πηγή: Fimotro
Πρακτικά αδύνατο είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ως το τέλος Απριλίου για τα 2,5 δισ. ευρώ από ιδιώτες που απαιτεί η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, υποστηρίζει η...
εφημερίδα Ο τραπεζικός κλάδος της χώρας συνεχίζει τις εντατικές επαφές με τα μέρη που συμμετέχουν στη διάσωση της Ελλάδα, προσπαθώντας να πετύχουν καλύτερους όρους για την ανακεφαλαιοποίησή τους και τελικά να αποφύγουν την κρατικοποίηση, γράφουν οι Financial Times.
Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη «εξασφαλίσει» 172 δισ. ευρώ από την τρόικα στο πλαίσιο των τελευταίων συμφωνιών, αλλά η συμφωνία προβλέπει ότι άλλα 2,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να αναζητηθούν και να βρεθούν από ιδιωτικά κεφάλαια. Και αυτό αποδεικνύεται μία δύσκολη υπόθεση, την ώρα που το ορόσημο του τέλους του Απριλίου είναι πλέον ορατό. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν μάλιστα μη ρεαλιστικά τα μεγέθη που προβλέπονται στα συμφωνηθέντα. Το συνολικό παθητικό των περίπου 8 δισ. ευρώ απομακρύνει ακόμη περισσότερο επίδοξους επενδυτές από το να βάλουν «φρέσκο χρήμα». Κανένα μεγάλο επενδυτικό fund και μόνο λίγα hedge funds ενδιαφέρθηκαν για τοποθέτηση σε Εθνική-Eurobank, Alpha και Πειραιώς. Ο Ν.Καραμούζης, αναπληρωτής διευθ.σύμβουλος της Eurobank, είπε στην εφημερίδα ότι οι νέοι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για ζημίες του παρελθόντος. ... Για να προσελκύσει κανείς ιδιωτικά κεφάλαια, πρέπει να επαναξετάσει τους όρους». Οι τραπεζίτες «δείχνουν» κυρίως την αποτίμηση των στοιχείων τους κατά την συμφωνία της ανακεφαλαιοποίησης, οι όροι της οποίας καθορίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Οπως τονίζουν, είναι από μία ως δύο φορές υψηλότερη των εγγεγραμμέων στοιχείων τους, την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται σε κλάσμα αυτού του μεγέθους. Εάν δεν γίνει αυτό και δεν επιτευχθή η προσέλκυση των απαιτούμενων ιδιωτικών κεφαλαίων, είναι πολύ πιθανό το ελληνικό ταμείο δημοσιονομικής σταθερότητας που χειρίζεται τα κεφάλαια της τρόικας, να αναλάβει την επιπλέον δαπάνη. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πρόδηλος ο κίνδυνος κρατικοποίησής τους. Ενας τραπεζίτης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του εμφανίστηκε προβληματισμένος, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία των τραπεζών περιέχουν αποτιμήσεις και εκτιμήσεις ανακεφαλαιοποίησης που πάνε πίσω στο 2011. «Η Ελλάδα πήγε πολύ χειρότερα από ότι στο αρνητικό σενάριο ... η μακροοικονομική ύφεση το 2012 ήταν πολύ μεγαλύτερη και τα χαρτοφυλάκια των χορηγήσεων ακόμη φυλορροούν». Αλλος σημαντικός παράγοντας είναι η εν εξελίξει συγχώνευση Εθνικής - Eurobank, που καθιστά μη ρεαλιστικό το στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία το επόμενο τρίμηνο. Η συγχώνευση θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο το καλοκαίρι, όπως λένε οι τραπεζίτες. Θεωρούν επίσης εκτός πραγματικότητας και τα χρονοδιαγράμματα του ελληνικού ταμείου.
Keywords
Τυχαία Θέματα