H EKT ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΣΦΥΞΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

10:46 20/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Από την Καθημερινή
Κλιμακώνει την αντίδρασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις ατελείωτες συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και στις αντικρουόμενες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Χθες η ΕΚΤ, με μια δήλωση ασυνήθιστης έντασης...
απείλησε ότι θα παύσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο σε περίπτωση που η χώρα προχωρήσει σε
αναδιάρθρωση χρέους. Σύμφωνα με κύκλους της ΕΚΤ, μια αναδιάρθρωση, έστω και ήπιας μορφής, θα αντιμετωπιστεί ως πιστωτικό επεισόδιο (credit event) και θα οδηγήσει στον αποκλεισμό των ελληνικών τίτλων. Είχε προηγηθεί δήλωση του Γιούργκεν Σταρκ, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ότι η αναδιάρθρωση χρέους θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο από την ΕΚΤ. Δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων ανέφεραν ότι αντίστοιχες δηλώσεις πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ στη σύνοδο του Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, σύμφωνα με τους Financial Times, ο κ. Σταρκ επέκρινε τα κατεστημένα συμφέροντα σε ΗΠΑ και Βρετανία, κάτι που ερμηνεύεται ως αντίδραση στους επενδυτές που έχουν στοιχηματίσει σε χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η κύρια επιλογή που εξετάζεται τώρα είναι μια συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα στη σύνοδο του EcoFin, ο κ. Γιουνκέρ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, σημείωσε πως μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να είναι μία λύση στην περίπτωση που η Ελλάδα λάβει περαιτέρω μέτρα για να ελέγξει τη δημοσιονομική κατάσταση.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, η κύρια επιλογή που εξετάζεται τώρα για την Ελλάδα είναι μια συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές σε εθελοντική βάση, με στόχο να διακρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν για την περίοδο που θα διαρκέσει ένα νέο πρόγραμμα της τρόικας για τη χώρα, μεταξύ 2011 και 2014. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, πηγές της Ευρωζώνης τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης, είτε ήπιας είτε σκληρής, γεγονός που θα πυροδοτούσε πιστωτικό επεισόδιο. Υπογραμμίζεται ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα και ήπιας μορφής επιμήκυνση του χρέους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά ως credit event. Αλλες πληροφορίες έκαναν λόγω για το ενδεχόμενο αναμόρφωσης του ελληνικού χρέους (reprofiling) σε εθελοντική βάση όπου οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα αντάλλασσαν τα ομόλογα που κατέχουν με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η επιλογή (επιμήκυνση) θα οδηγούσε σε μείωση της καθαρής τρέχουσας αξίας των ομολόγων προκαλώντας credit event.
Αρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίζει να συνδράμει την Ελλάδα, παρέχοντάς της τα 26,7 δισ. ευρώ που μάλλον δεν θα καταφέρει να αντλήσει από τις αγορές το 2012. Αυτό υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Τζέφρι Σμιθ, ο οποίος
Keywords
Τυχαία Θέματα