H διγλωσσια των δανειστων προβληματιζει την κυβερνηση...

18:20 8/12/2013 - Πηγή: Fimotro
Σημαντικό πρόβλημα για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με τους εκπροσώπους της τριμερούς συνεχίζει να αποτελεί, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης,...
η διγλωσσία των δανειστών μας και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Διγλωσσία που δεν διστάζουν να παραδεχθούν και οι ίδιοι, όταν για παράδειγμα ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρεται στη στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι δημοσίως θέλει χαλάρωμα της λιτότητας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα υποστηρίζει τα πιο σκληρά
μέτρα.
Την ίδια ώρα, όπως διεμήνυσαν το βράδυ του Σαββάτου ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο’Κόνορ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα θα επιστρέψουν τον Ιανουάριο επιβεβαιώνοντας και την περίφημη πλέον φράση του προέδρου του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, «μπορούμε πρώτα να πάμε για σκι και μετά να δούμε τι θα γίνει με τους Έλληνες».
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ο κ. Τόμσεν θα μεταβεί κανονικά στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδεύοντας τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Αυτό στο μέτρο που είναι αληθές δείχνει από τη μία τη σπουδή του ΔΝΤ να συνεχίσει την πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να υιοθετήσει τις λεγόμενες μνημονιακές δράσεις και από την άλλη τις διαφορετικές προτεραιότητες του ταμείου σε σχέση με τις Βρυξέλλες.
Μήνυμα δυσαρέσκειας από τις Βρυξέλλες
Στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης έλεγε χθες στη Βουλή ότι η ανακοίνωση αυτή του κ. Ο’ Κόνορ την ώρα που ψηφιζόταν στο ελληνικό κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός του 2014 δεν είναι διόλου τυχαία.
Είναι ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς την Αθήνα για την ενέργεια της τελευταίας να προχωρήσει μονομερώς χωρίς συμφωνία με τους ελεγκτές σε συγκεκριμένα ζητήματα της αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα την άρση των πλειστηριασμών ή ενδεχομένως τον ενιαίο φόρο ακινήτων και φυσικά τον προϋπολογισμό.
Την ώρα μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έχει διαμηνύσει πως θα επεδίωκε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του 2013, ενώ για τα προαπαιτούμενα και την υποδόση του 1 δισ. που συνδέεται με τα ΕΑΣ, διέρρεε ότι μπορεί να υπάρχουν θετικά νέα ακόμη και αύριο Δευτέρα.
Όπως ήταν φυσικό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες το βράδυ στη Βουλή μετά το τέλος της ψηφοφορίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δυσαρέσκεια από την πλευρά των δανειστών μας, ενώ ο έλληνας ΥΠΟΙΚ περιορίστηκε στη δήλωση ότι η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τα ΕΑΣ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τα προαπαιτούμενα.
Την αισιοδοξία όμως του κ. Στουρνάρα δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο κ. Σάιμον Ο' Κόνορ ο οποίος χθες συνέδεσε την έλευση της τρόικας με την πρόοδο στην εφαρμογή (των μέτρων), «προκειμένου να γίνει εφικτή μια συμφωνία σε επιχειρησιακό επίπεδο». Είναι προφανές, λέει στέλεχος της κυβέρνησης ότι οι Βρυξέλλες όταν μιλούν για συμφωνία δεν αναφέρονται στα προαπαιτούμενα αλλά έχουν ανοίξει τη βεντάλια βάζοντας το τραπέζι όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Πηγή : naftempoirki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα