H φιλαρμονικη της βιεννης επιστρεφει πινακα κλεμμενο απο τους ναζι...

22:44 12/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Ο πίνακας βρέθηκε πριν χρόνια και βγήκε στην δημοσιότητα, καθώς η Φιλαρμονική θέλει να απεμπλακεί από οποιεσδήποτε συναλλαγές μπορεί να υπήρξαν ...
στο παρελθόν με Ναζί, καθώς αποτελούσε εργαλείο των Ναζί για προπαγάνδα. Το έργο είχε κλαπεί από Γερμανό αξιωματούχο των Ες-ες, και δόθηκε ως δώρο στην Ορχήστρα για μια παράσταση που είχε δώσει για στρατιώτες το 1940.
Μετά από περίπου 75 χρόνια, η ορχήστρα βρήκε τους απόγονους των ιδιοκτητών και επιστρέφει τον πίνακα, στην οικογένεια του ιδιοκτήτη που ζει στην Γαλλία. Η
φιλαρμονική έχει αποσπάσει θετικά σχόλια καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά από δημόσια κατακραυγή, έχει ανοίξει τα αρχεία της στο κοινό και έτσι έχουν βγει στην επιφάνεια συναλλαγές και συμπάθειες με τους Ναζί.
Από την πλευρά των ανθρώπων που έχουν υποστεί τις κλοπές όμως, δεν υπάρχει τόση συμπάθεια. Ο πρόεδρος και ιδρυτής του πρότζεκτ «Επιστροφή Τέχνης από το Ολοκαύτωμα» αναφέρει οτι «βαρεθήκαμε να ακούμε φράσεις όπως “δεν ξέραμε” “που να ψάξουμε” “τι να κάναμε” και άλλες δικαιολογίες. Πως γίνεται άνθρωποι καλλιεργημένοι, ειδικά στην Αυστρία να μην ξέρουν τι είναι το σωστό;»
Πολλές από τις προσπάθειες οφείλονται στον Mr. Hellsberg, βιολιστή της Φιλαρμονικής και πρόεδρου της ο οποίος από το 1980 έχει ξεκινήσει μια σταθερή προσπάθεια για να βρεθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας για όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν στην κατοχή της Φιλαρμονικής, οπότε όσα έχουν κλαπεί από Ναζί να επιστραφούν.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα