H πορτογαλια παιρνει την επομενη δοση του δανειου στηριξης

Στην έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης στην Πορτογαλία, ύψους 8 δισ. ευρώ, προχώρησε η τρόικα την Τετάρτη, διαπιστώνοντας πρόοδο στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής παρά τις αποκλίσεις -τις οποίες ομολογεί η Λισαβόνα και σκοπεύει να καλύψει...
με πρόσθετα έκτακτα μέτρα. Για τον επόμενο χρόνο, η Πορτογαλία ήδη προγραμματίζει αύξηση των φόρων εισοδήματος, επιχειρήσεων, και περιουσίας, μείωση κοινωνικών επιδομάτων και αποκρατικοποιήσεις.

«Συνολικά,
το πρόγραμμα εξυγίανσης έχει ξεκινήσει καλά» ανέφεραν την Τετάρτη οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας στην Πορτογαλία κατά την ανακοίνωση της εκταμίευσης. Τόνισαν όμως ότι χρειάζονται αλλαγές ώστε «να εξαλειφθούν οι ακαμψίες που βρίσκονται πίσω από το δεκαετές "βάλτωμα" της πορτογαλικής ανάκαμψης».

Η Λισαβόνα, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Βιτόρ Γκασπάρ, παραδέχτηκε πως η μείωση του ελλείμματος «βρέθηκε εκτός τροχιάς» φέτος, λέγοντας όμως πως ο στόχος για υποχώρηση του ελλείμματος στο 5,9% φέτος (από 9,8% πέρυσι) θα επιτευχθεί με το κόψιμο στο μισό του δώρου Χριστουγέννων και άλλα μη επαναλαμβανόμενα μέτρα.

Πέραν των φορολογικών αυξήσεων για το 2012 που αναφέρθηκαν παραπάνω και τη μείωση των δαπανών πρόνοιας, η τρόικα ζητά από την Πορτογαλία να αυξηθούν οι ώρες εργασίες στη χώρα: Εκτός από το στόχο να δοθεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ζητούν από τους εργαζομένους να εργάζονται για μισή ώρα παραπάνω την ημέρα χωρίς καταβολή υπερωριών, η κυβέρνηση συζητά με τα συνδικάτα και την εκκλησία την κατάργηση τεσσάρων από τις 14 δημόσιες αργίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα