H texeρανη προμηθευει με πετρελαιο το αφγανισταν

Το Ιράν θα προμηθεύει στο Αφγανιστάν ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως ενεργειακών προϊόντων (πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη, κηροζίνη), όπως προβλέπει η συμφωνία που υπογράφηκε χθες βράδυ, μεταξύ των δύο χωρών...
στην Τεχεράνη.

Η συμφωνία που προβλέπει τις πενταπλάσιες εξαγωγές ιρανικών ενεργειακών προϊόντων προς το Αφγανιστάν, υπογράφηκε μεταξύ του αφγανού υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας Ανουάρ Ουλχάκ Αχάντι και του ιρανού αναπληρωτή υπουργού Πετρελαίου Αλιρεζά Ζεϊγαμί.

Η συμφωνία υπογράφεται την
ώρα που οι ΗΠΑ και η ΕΕ υιοθέτησαν κυρώσεις κατά των τομέων πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν και προετοιμάζουν κυρώσεις κατά των εξαγωγών ενεργειακών προϊόντων της Τεχεράνης, λόγω του επίμαχου πυρηνικού της προγράμματος.

Σχεδόν το 30% της βενζίνης που εισάγεται από την Καμπούλ διακομίζεται μέσω Ιράν με φορτηγά.

Ωστόσο, στα τέλη του 2010 το Ιράν μπλόκαρε μερικώς αυτή τη διαμετακόμιση, σταματώντας εκατοντάδες φορτηγά στα σύνορα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αποκλεισμός αυτός οφείλετο στην πιθανότητα η βενζίνη να χρησίμευε στον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, η Τεχεράνη διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα αυτό είχε επιλυθεί.

Το Ιράν απέκτησε αυτάρκεια στην παραγωγή βενζίνης, ενώ η χώρα εισήγαγε πριν ακόμη από δύο χρόνια ποσότητα που κάλυπτε τουλάχιστον το 30% των αναγκών της από το εξωτερικό.
Keywords
Τυχαία Θέματα