Independent : η ελλαδα οδευει εκτος ευρω

10:24 8/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Eκτενή αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα κάνει σε άρθρο της η βρετανική Independent, κάνοντας λόγο, μάλιστα, για επίσπευση της εξόδου από την Ευρωζώνη. H Ελλάδα, επισημαίνει η Independent, απέτυχε...

στις προσπάθειές της να σχηματίσει μια «φιλοευρωπαϊκή» κυβέρνηση
χθες το βράδυ, μετά από μια εκλογική διαδικασία, στην οποία περίπου τα δύο-τρίτα των ψηφοφόρων τάχθηκαν κατά του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει τεθεί ως προϋπόθεση για τη διάσωση της χώρας.
Η προοπτική αδιεξόδου στην Αθήνα, νέων εκλογών τον επόμενο μήνα και μιας πιθανής εξόδου από το ευρώ «βύθισε» τις αγορές, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους διεθνείς δανειστές της, διαφορετικά κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.
Αφού αναφέρεται στις εξελίξεις της Δευτέρας και στην αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή του δικομματισμού, η εφημερίδα αναφέρει ότι, όπως λένε οι αναλυτές, η Ελλάδα μπορεί να μείνει χωρίς κυβέρνηση και να αναγκαστεί να επιστρέψει στις κάλπες τον επόμενο μήνα. Όμως, εάν η χώρα δεν εξασφαλίσει την επόμενη δόση των δανείων της, τον Ιούνιο, τότε θα οδηγηθεί σε πτώχευση και έξοδο από το ευρώ, μια προοπτική που ταρακούνησε χθες τις χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον πλανήτη.
Ο Ντέιβιντ Μπιούικ, αναλυτής της BGC Partners, φέρεται να δήλωσε ότι η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ μπορεί να κλόνισε για λίγο τις αγορές, αλλά αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι η Ελλάδα. «Η Γαλλία είναι μια πολύ πιο συντηρητική χώρα από τη Βρετανία», ανέφερε, κάτι που γνωρίζει ο κ. Ολάντ. Ο κ. Ολάντ γνωρίζει επίσης ότι πρέπει να συνεργαστεί με την κ. Μέρκελ, επισημαίνει. Η Ελλάδα, όμως, συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, υπογραμμίζει.
Η εντολή για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης περνά τώρα στο δεύτερο κόμμα, στον ΣΥΡΙΖΑ, που απορρίπτει το μνημόνιο, αναφέρει η Independent. Όμως, ακόμη κι αν σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, η κυβέρνηση αυτή θα έχει ισχνή πλειοψηφία και πιθανότατα θα αντιμετωπίσει αντιστάσεις τόσο εντός όσο και εκτός κοινοβουλίου. «Οποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από αυτήν την εντολή δεν θα έχει μεγάλο χρόνο ζωής», σχολιάζει ο Φίλιπ Αμερμαν, οικονομικός αναλυτής με έδρα την Αθήνα.
Η εφημερίδα αναφέρεται και στην είσοδο της «νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής» στη Βουλή, όπως και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» που, όπως λέει, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ό,τι αφορά τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, αλλά και το ευρωπαϊκό μέλλον της.
Keywords
Τυχαία Θέματα