O nomoς πλαισιο για τα αει αλλαζει

11:12 29/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Μάρνυ Παπαματθαίου
(από το Βήμα της Κυριακής)
Τροπολογίες με κρίσιμες αλλαγές στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια ετοιμάζονται στο υπουργείο Παιδείας. Τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στη Βουλή αλλαγές...
που έρχονται να «θεραπεύσουν» προβλήματα και δυσλειτουργίες του νέου νόμου, ενώ δεν αποκλείεται και ένα «δεύτερο επίπεδο» μεταβολών σε άρθρα του μετά την εφαρμογή τους. Ολα
αυτά ενώ μπαίνει ο Φεβρουάριος, κρίσιμος μήνας για το πρώτο crash test του νόμου. Και αυτό διότι τον επόμενο μήνα έχουν προσδιοριστεί οι περισσότερες εκλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια για την ανάδειξη των οκτώ εσωτερικών μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησής τους. Η εικόνα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν επιτρέπει εύκολα συμπεράσματα. Οι πανεπιστημιακοί είναι στην πλειονότητά τους παγωμένοι και κάποιοι από αυτούς ετοιμάζουν τα «σακάκια» τους για τα νέα Συμβούλια Διοίκησης. Οι διοικήσεις των ΑΕΙ τηρούν στάση αναμονής, οι φοιτητές είναι διχασμένοι (άλλοι ετοιμάζονται να... κλέψουν κάλπες και άλλοι απλώς αδιαφορούν).

Οι πρώτες εκλογικές διαδικασίες σε ΤΕΙ της χώρας έδωσαν μια εικόνα «πενήντα-πενήντα». Στην Πάτρα η προσπάθεια προκήρυξης εκλογών οδήγησε σε κλεμμένες κάλπες και ματαίωση της διαδικασίας, ενώ καταλήψεις από φοιτητές και αναβολή της εκλογικής διαδικασίας συνέβησαν στα ΤΕΙ Λαμίας και Δυτικής Μακεδονίας. Αντίθετα, μετά τα ΤΕΙ Καλαμάτας και Σερρών, οι εκλογές ολοκληρώθηκαν κανονικά στο ΤΕΙ Μεσολογγίου. Στα πανεπιστήμια όμως αναμένεται ότι οι εκλογές δεν θα είναι τελικά μια... εύκολη υπόθεση.
Για ομαλό κλίμα
Από την άλλη πλευρά και όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» σήμερα, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί εκτόνωση της κρίσης καταθέτοντας τις επόμενες ημέρες τις παρακάτω αλλαγές:

- Αυξάνονται τα «προσόντα» των εξωτερικών μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ. Αλλάζει έτσι η διάταξη που επέτρεπε να επιλέγονται μεταξύ των εξωτερικών μελών τους και πρόσωπα που δεν έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης. Με την αλλαγή που θα γίνει θα ορίζεται ότι για να επιλεγεί κάποιος σε αντίστοιχη θέση στο ΔΣ ενός πανεπιστημίου θα πρέπει να κατέχει αυξημένα τυπικά προσόντα (δηλαδή πτυχίο πανεπιστημίου ή αντίστοιχα ΤΕΙ).

- Τα εκλεκτορικά σώματα κρίσης των διδασκόντων αυξάνονται. Ο αριθμός των 7 μελών που αναφέρει ο νέος νόμος κρίνεται υπερβολικά μικρός (για παράδειγμα, σε σχολές όπως η Ιατρική Αθηνών με 750 μέλη, θεωρείται ότι ένα ολιγάριθμο εκλεκτορικό σώμα μπορεί να δημιουργεί προβλήματα αμφισβήτησης της διαδικασίας). Με τη σχετική τροπολογία τα εκλεκτορικά σώματα θα γίνουν τουλάχιστον 15μελή. Επίσης δυνητική και όχι υποχρεωτική θα είναι η δυνατότητα συμμετοχής στα σώματα αυτά αξιολογητών από το εξωτερικό.

- Λύνονται τα προβλήματα που είχαν προκύψει με τη βαθμίδα των λεκτόρων, η οποία με τον νέο νόμο καταργείται. Τα μέλη της βαθμίδας αυτής βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα». Με τις αλλαγές που θα γίνουν προβλέπεται ένα μεταβατικό στάδιο ώσπου να κριθούν για την επ
Keywords
Τυχαία Θέματα