OI ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑ

10:31 1/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Ανέστης Ντόκας
(από την Καθημερινή)
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία (δεκαετία ’60) οι ζημιογόνες επιχειρήσεις το 2010 ήταν περισσότερες από τις κερδοφόρες. Το τελικό αποτέλεσμα του 2010 για τις...
265 εισηγμένες είναι πρωτοφανείς ζημίες 2,928 δισ. ευρώ έναντι κερδών 3,691 δισ. ευρώ το 2009. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, επικεφαλής επενδυτικής
στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, το τέταρτο τρίμηνο του 2010 είναι μέχρι στιγμής το χειρότερο στην ιστορία των εισηγμένων, αφού καταγράφηκαν ζημίες 2,4 δισ. ευρώ ανεβάζοντας μέχρι στιγμής τον ετήσιο λογαριασμό των ζημιών στα 2,928 δισ., μέγεθος που θα υπερβεί τα 3 δισ. ευρώ εφόσον δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των Ατλάντικ και της Ελεύθερης Τηλεόρασης, οι οποίες έχουν δηλώσει αδυναμία να εκδώσουν ισολογισμούς λόγω επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων τους. Οι δύο εταιρείες είχαν στο εννεάμηνο ζημίες 100 εκατ. ευρώ και 20 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Εφόσον προστεθεί και η έκτακτη εισφορά των 700 εκατ. ευρώ που ενσωματώθηκε στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2010, τότε η συνολική εικόνα των 164 ζημιογόνων εταιρειών αφορά 6,7 δισ. ευρώ ζημίες έναντι των 3,78 δισ. ευρώ κερδών των υπολοίπων 101 εισηγμένων εταιρειών. Οπως υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης, τα περιθώρια κέρδους έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί. Οι εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν πολύ μικρά περιθώρια κέρδους (2,4% - 2,8%). Μόνον οι εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν διασώσει κάπως την κατάσταση των λειτουργικών περιθωρίων (14,09%).
Ενας από τους λόγους διάλυσης των περιθωρίων αφορά την εσωτερική χρηματοδότηση των πωλήσεων που πραγματοποιούν ή είναι αναγκασμένες να πραγματοποιούν οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις από τη στιγμή που οι λειτουργικές ταμειακές ροές είναι μειωμένες κατά 32% ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα φθηνού βραχυπρόθεσμου δανεισμού από τις τράπεζες.
Το εφιαλτικό 2010 ανήκει πλέον στην ιστορία. Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις για το ξεκίνημα της χρονιάς δεν είναι αισιόδοξες, αφού πέρυσι στο πρώτο τρίμηνο η αγορά δεν είχε ακόμα υποστεί το σοκ της προσφυγής στο ΔΝΤ και την Ε. Ε. Η επίδραση θα αρχίσει να φαίνεται μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, όπου ενδεχομένως η πτώση της κατανάλωσης θα κορυφωθεί, αφού η ψυχολογία των καταναλωτών παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.
Οπως εξηγούν τα στελέχη της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι εταιρίες θα διατηρήσουν συντηρητική στρατηγική, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ανάπτυξη ή την εμφάνιση υψηλών κερδών, επιδιώκοντας καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων τους και προσεκτικότερο χειρισμό των απαιτήσεων που απειλούν τις ταμειακές ροές τους. Οι νικητές αυτής της μάχης θα μοιραστούν μια πολύ μεγαλύτερη πίτα αγοράς όταν οι συνθήκες της αγοράς ομαλοποιηθούν. Η συγκυρία επομένως παραμένει αρνητική, θετικές ενδείξεις δεν υπάρχουν και οι συστημικοί κίνδυνοι αρχίζουν και επηρεάζουν κάθε οικονομική δραστηριότητα.
Παρόλα αυτά, στα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξουν πολλές κινήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα