To βρετανικό κοινοβούλιο θα κρίνει το brexit

Σκληρό δίλημμα στους Βρετανούς βουλευτές για το Brexit

Εχουμε μία συμφωνία, υπάρχει συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και έστησε με αυτόν τον τρόπο το σκηνικό για το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ. Και αυτό γιατί η συμφωνία Κομισιόν – Βρετανικής Κυβέρνησης πρέπει να επικυρωθεί από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής αλλά -κυρίως- και να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο το Σάββατο.

Εκ των πραγμάτων, τα βλέμματα στρέφονται στο βρετανικό κοινοβούλιο, που θα κληθεί να εγκρίνει

τη συμφωνία. Για να το πετύχει, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην προσφέρουν μια νέα παράταση του Brexit, προκειμένου να αναγκαστούν οι Βρετανοί βουλευτές να διαλέξουν μεταξύ μιας συμφωνίας ή εξόδου χωρίς συμφωνία.

Ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος είπε στους Financial Times: «Ο πρωθυπουργός θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι αυτή η συμφωνία ή καμία συμφωνία, αλλά όχι καθυστερήσεις. Δεν θα ζητήσει παράταση και δεν θα αποδεχτεί μία, αν του προσφερθεί». Μια τέτοια κίνηση ίσως αποτελεί και μια προσπάθεια να αποφύγει το Benn Act, το νομοσχέδιο που πέρασε στη βρετανική βουλή και το οποίο τον αναγκάζει να ζητήσει παράταση του Brexit, αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία το Σάββατο.

Αξιοσημείωτο ως προς τις τάσεις που διαμορφώνονται το ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι «έχουμε συμφωνία, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να έχουμε παράταση».

Τζόνσον: Να τελειώσουμε με το Brexit

Η συμφωνία δεν αφορά εμάς, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχοντας δίπλα του τον Μπόρις Τζόνσον, «αλλά τους πολίτες». Σημείωσε ότι σήμερα θα εξηγήσει μαζί με τον Μ. Μπαρνιέ τη συμφωνία στους Ευρωπαίους ηγέτες. Όπως είπε, έγκριση θα πρέπει να δοθεί όχι μόνο από το βρετανικό κοινοβούλιο αλλά και από το ευρωπαϊκό.
Για μια «πολύ καλή» συμφωνία που αντανακλά τη δουλειά που έγινε από τις δύο πλευρές μίλησε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Για εμάς στη Βρετανία η συμφωνία σημαίνει ότι παραδίδουμε ένα «πραγματικό Brexit» για όλη τη χώρα. Σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για τους νόμους μας και το πώς θέλουμε να διοικήσουμε τη Μεγάλη Βρετανία.

Ελπίζω οι βουλευτές να έρθουν μαζί μας και να ολοκληρώσουμε το Brexit χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. «Τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε το Brexit και να χτίσουμε τη μελλοντική μας συμφωνία, που θα είναι εξαιρετικά θετική και για τις δύο πλευρές».

Οι ισορροπίες και τα σενάρια

Σε ότι αφορά τις ισορροπίες στη Βρετανική Βουλή, όπως μεταδίδουν οι Financial Times αν ο Μπόρις Τζόνσον είχε την στήριξη του DUP θα μπορούσε να κερδίσει τη ψηφοφορία στη Βουλή με μια ψήφο. Θα απαιτούσε, εκτός από τους ιρλανδούς να ψηφίσουν υπέρ όλοι οι συντηρητικοί βουλευτές, 15 ανεξάρτητοι συντηρητικοί αλλά και εννέα Εργατικοί υπέρμαχοι της αποχώρησης που θα αψηφούσαν την κομματική γραμμή.

Χωρίς το DUP ο πρωθυπουργός χρειάζεται τη στήριξη 19 βουλευτών από τους Εργατικούς, κάτι πολύ δύσκολο.
Υπάρχουν απόψεις που σημειώνουν ότι ο Μπ. Τζόνσον έχει αποφασίσει ότι θα χάσει το Σάββατο. Ισως θεωρεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να πάει σε εκλογές με τη συμφωνία στο χέρι και να ζητήσει από τους ψηφοφόρους τη δύναμη για να την περάσει, λέγοντας ότι η Βρετανία θα είχε ήδη φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου αν δεν τον σταματούσε το κοινοβούλιο.

Μια άλλη πιθανότητα είναι να ενδώσει την τελευταία στιγμή το DUP, αν και φαίνεται δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

Μετά από 3,5 χρόνια, ωστόσο, σημειώνουν οι Financial Times, η ΕΕ αλλά και πολλοί Βρετανοί έχουν κουραστεί από τη διαδικασία και θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Υπάρχει κάτι στην πολιτική ατμόσφαιρα που κάνει κάποιον να σκεφτεί πως, με κάποιο τρόπο, ο κος Τζόνσον θα πάρει αυτό που θέλει το Σάββατο.

Δίκαιη συμφωνία

Νωρίτερα, ανακοινώνοντας τη συμφωνία, ο Γιούνκερ τόνισε ότι είναι δίκαιη και ισορροπημένη για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθεσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε σήμα για έγκριση της συμφωνίας. Στην επιστολή του προς τον Ντ. Τουσκ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι «λυπάταιβαθιά» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις που έγιναν, οδήγησαν σε ένα αναθεωρημένο πρωτόκολλο για τα σύνορα στην Ιρλανδία και μια αναθεωρημένη πολιτική δήλωση. Αμφότερα υιοθετούνται από την Κομισιόν, ενώ «ο Βρετανός πρωθυπουργός επίσης έδωσε σήμα αποδοχής αυτών των κειμένων σε μένα σήμερα».

Τα δύο κείμενα στάλθηκαν στον Ντόναλντ Τουσκ, με στόχο να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή, αρνητικά είναι τα μηνύματα από τα κόμματα της Μεγάλης Βρετανίας. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (κυβερνητικός εταίρος) επαναλαμβάνει πως ισχύει η προηγούμενη δήλωσή του, ότι δηλαδή δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ. «Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα αναφορικά με τον ΦΠΑ», σημείωναν νωρίτερα η επικεφαλής του Δημοκρατικού ΕνωτικούΚόμματος (DUP) Αρλίν Φόστερ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νάιτζελ Ντοντς.

Οπως τονίζουν οι Financial Times, ο πρωθυπουργός χρειάζεται την υποστήριξη του DUP, για να είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία, όσον αφορά τη νέα συμφωνία του Brexit.

Το DUP επιμένει ότι κάθε νέα συμφωνία πρέπει να εγκρίνεται από το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, με βάση όσα κατοχυρώνονται στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Keywords
Τυχαία Θέματα