Yπο πιεση το ευρω εν μεσω ανησυχιων για την ισπανια

15:53 6/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Σημαντικές απώλειες σημείωσε αυτή την εβδομάδα το ευρώ, έναντι κυρίως του ιαπωνικού νομίσματος, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ισπανική οικονομία μετα την αύξηση του κόστους δανεισμού που σημειώθηκε στις τελευταίες δημοπρασίες ομολόγων. Το ευρώ είναι ουσιαστικά αμετάβλητο σήμερα έναντι του ιαπωνικού νομίσματος και...
διαπραγματεύεται στα 107,55 γεν περίπου. Αυτή την εβδομάδα, οι απώλειες ανέρχονται στο 2,7%, οι υψηλότερες από την εβδομάδα που τελείωσε στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σταθεροποθιητικά κινείται το ευρώ και έναντι
του δολαρίου, στα 1,3068 δολάρια, ενώ χθες είχε διολισθήσει μέχρι τα 1,13035 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Μαρτίου.

Αυτή την εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου αναφοράς σκαρφάλωσε μέχρι το 5,84%, υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Από τις 2 Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωσε την αναθεώρηση του εφετινού στόχου για το έλλειμμα, έχει αυξηθεί κατά 1% περίπου.

Το spread με τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε έως τις 410 μονάδες βάσης (4,10%), επίπεδο στο οποίο είχε ανέλει στα τέλη Νοεμβρίου, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

«Δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια»

Εν τω μεταξύ, νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα επεξεργάζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η ισπανική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκίντος.

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα έχει ως στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της στο 3% στα τέλη του 2013.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφάσισε εσπευσμένως τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να καθησυχάσει τις αγορές έπειτα από την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της χώρας στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες.

Αφορμή για την εκτίναξη στα ύψη του κόστους δανεισμού της Ισπανίας -πρόκειται για μια διαδικασία που συμπαρέσυρε ανοδικά και τις αποδόσεις ομολόγων της Ιταλίας και των άλλων υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης αλλά και της Γαλλίας, που καθημερινά προβάλλει ως ο νέος αδύναμος κρίκος στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους- είναι η μονομερής αναθεώρηση από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι του εφετινού στόχου για το έλλειμμα από το 4,4% στο 5,7%.

Ο κεντροδεξιός Ραχόι εξελέγη επαγγελλόμενος την αναδιαπραγμάτευση των μέτρων που η προηγούμενη κυβέρνηση Θαπατέρο είχε συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες. Για την αναδιαπραγμάτευση, όμως, χρειάζονται δύο και η ΕΕ ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά κάτι τέτοιο. Έτσι ο Ισπανός πρωθυπουργός προχώρησε σε μονομερή αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Η ενέργειά του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις Βρυξέλλες και βεβαίως στο Βερολίνο. Κάτω από τις πιέσεις της ΕΕ ο Ραχόι αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τον στόχο για το έλλειμμα από το 5,8% στο 5,3%.

Να σημειωθεί ότι τις αμφιβολίες εξέθρεψε και η πρόβλεψη της κυβέρνησης Ραχόι ότι εφέτος το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 79,8% του ΑΕΠ, φθάνοντας δηλαδή σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

«Οι τελευταίες δύο-τρεις ημέρες ήταν αρκετά περίπλοκες για την Ι
Keywords
Τυχαία Θέματα