Zhmieς 2,2 δις ευρω η τραπεζα κυπρου το 2012...

Ζημιές μετά φόρων ύψους 2,214 δισ. ευρώ εμφάνισε η Τράπεζα Κύπρου το 2012, έναντι ζημιών 1,359 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση...

Στο ανωτέρω αποτέλεσμα συμπεριλαμβάνεται η απομείωση Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) (188 εκατ. ευρώ), η απομείωση της υπεραξίας και άλλων άυλων στοιχείων ενεργητικού (360 εκατ. ευρώ) και τα έξοδα αναδιάρθρωσης
(21 εκατ. ευρώ).
Το 2012 χαρακτηρίστηκε από τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση και την επιδείνωση της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης με αποτέλεσμα η Κύπρος να αιτηθεί την παροχή χρηματοοικονομικής βοήθειας από τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της.
Όπως σημειώνει, το Συγκρότημα επηρεάστηκε σημαντικά από την πώληση εργασιών στην Ελλάδα, την απόκτηση των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και την πώληση των δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής στη Ρουμανία. Επηρεάστηκε επίσης από την ανακεφαλαιοποίηση μέσω διάσωσης με Ίδια Μέσα με τη μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές.
Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει πως τα κέρδη πριν τις απομειώσεις και τα έξοδα αναδιάρθρωσης διαμορφώθηκαν σε 620 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας 22% μείωση σε σύγκριση με το 2011.
Οι προβλέψεις για την απομείωση δανείων και απαιτήσεων αυξήθηκαν σημαντικά, σε 2.306 εκατ. ευρώ το 2012 από 426 εκατ. ευρώ το 2011, αντικατοπτρίζοντας την επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και τη συνεχιζόμενη μείωση των τιμών των εξασφαλίσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και τη συνεχιζόμενη μείωση στις τιμές των εξασφαλίσεων κυρίως στην Κύπρο και στην Ελλάδα, το Συγκρότημα προχώρησε σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων για απομείωση δανείων, με τις συσσωρευμένες προβλέψεις να ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ και τον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις σε 55%.
Τα συνολικά έσοδα για το 2012 διαμορφώθηκαν σε 1.357 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 12% σε σύγκριση με το 2011. Τα συνολικά έσοδα επηρεάστηκαν θετικά από τα κέρδη από χρηματοοικονομικά μέσα και αρνητικά από τη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους και τη ζημιά από επενδύσεις σε ακίνητα.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα