Αδιεξοδο στη συσκεψη για τα εργασιακα

23:12 25/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων που είχε καλέσει ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνης Ρουπακιώτης προκειμένου να συμφωνηθεί «μορατόριουμ» στην άρση της ισχύος της μετενέργειας για τις κλαδικές...
συμβάσεις έως τις εκλογές.

Οι κοινωνικοί εταίροι επαναδιατύπωσαν τις απόψεις τους και επαναβεβαίωσαν τις διαφωνίες τους, παραπέμποντας το ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων και άλλα εργασιακά θέματα στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες
εκλογές.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), ζήτησε τη σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, άποψη με την οποία συντάχθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα μείωσης των κλαδικών συμβάσεων που υπερβαίνουν κατά 20% έως 100% την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μετά όμως από διάλογο με τους εργαζομένους.

Θέμα μείωσης των μισθών που προβλέπονται από κλαδικές συμβάσεις έθεσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Υπέρ της συνέχισης του κοινωνικού διαλόγου με οποιαδήποτε μορφή τάχθηκαν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΒΕΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που υποστήριξαν ότι οι νέες συμβάσεις πρέπει να συμφωνηθούν κατά κλάδο σε συμφωνία με τους εργαζομένους.

«Εκφράσαμε την αντίθεσή μας με τη μείωση του κατώτερου μισθού, και θέσαμε εκ νέου την ανάγκη της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις» τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Δ. Δασκαλόπουλος, που βγήκε πρώτος από τη συνάντηση. Ο κ. Δασκαλόπουλος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του κοινωνικού διαλόγου, ενώ δεν απέκλεισε την τριμερή συμφωνία στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης. Όσον αφορά το θέμα του «μορατόριουμ» για την άρση της ισχύος της μετενέργειας, ο κ. Δασκαλόπουλος, είπε ότι το θέμα δεν αφορά άμεσα τον ΣΕΒ, ο οποίος εκπροσωπεί μεγάλες και οργανωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρώνουν καλύτερα και τακτικά και οι οποίες για οποιαδήποτε αλλαγή συνδιαλέγονται με τους εργαζομένους.

Υπέρ της συνέχισης του κοινωνικού διαλόγου, ώστε να βρεθεί μια λύση στα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους αλλά και να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την καταγγελία της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων καθώς και αν ο ίδιος απασχολεί αλλοδαπούς ως μαθητευόμενους με χαμηλές αμοιβές, απάντησε, ότι η καταγγελία της σύμβασης δεν σημαίνει αναγκαστικά «μη διαπραγμάτευση» και ότι υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία επιτρέπεται πρόσληψη μαθητευόμενων σε ποσοστό 17% του μόνιμου προσωπικού. «Όλες οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο ΣΕΤΕ, εφαρμόζουν τη νομοθεσία» είπε.

«Αγνοήσαμε μια βασική αρχή της οικονομίας. Ότι η δεξαμενή των ανέργων διογκώνεται», τόνισε ο
Keywords
Τυχαία Θέματα