Αγνοια για τα περι ευρωπαϊκης «ιερας συμμαχιας» κατα ολαντ δηλωνει ο πολωνος πρωθυπουργος

22:43 9/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Αποφασισμένος να συναντηθεί με τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, δηλώνει ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πολωνίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τα περί «μποϊκοτάζ» εις βάρος του, επειδή...
σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Ο Φρανσουά Ολάντ επισκέπτεται την Πολωνία, όπου θα συναντηθεί αρχικά με τον πρόεδρο της χώρας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

Ο Ολάντ έχει ήδη επισκεφθεί την Βρετανία, την Ιταλία και την Γερμανία όπου περιέργως δεν έγινε δεκτός από τους πρωθυπουργούς ή την καγκελάριο.

Αρκετά
Μέσα Ενημέρωσης ακόμα και στη Γερμανία ισχυρίζονται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες -με επικεφαλής την Μέρκελ- έχουν αποφασίσει να «μποϊκοτάρουν» τον Φρανσουά Ολάντ, ακριβώς επειδή δηλώνει αποφασισμένος να αμφισβητήσει την υπογραφή του Νικολά Σαρκοζί στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Ο ίδιος ο Ολάντ αποφεύγει να σχολιάσει τις πληροφορίες, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι Γάλλοι θα αποφασίσουν και κανένας άλλος».

Η τακτική του αυτή φαίνεται ότι αποδίδει, αφού σε όλες τις δημοσκοπήσεις προηγείται καθαρά έναντι του Νικολά Σαρκοζί.

Στο θέμα της στάσης που θα τηρήσει ο Ολάντ έναντι του Δημοσιονομικού Συμφώνου αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΚΟ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Μαρκ Ερό.,

«Εάν εκλεγεί, δεν θα αρκεστεί σε μία 'διακοσμητική δήλωση για την ανάπτυξη', ώστε να αποδεχθεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και προτίθεται να διαπραγματευθεί με το Βερολίνο πρωτοβουλίες χρηματοδοτούμενες από ευρω-ομόλογα» διευκρίνισε.

Η Μέρκελ, η οποία υποστηρίζει αναφανδόν την επανεκλογή του Νικολά Σαρκοζί στην προεδρία της Γαλλίας, είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου, το οποίο υπεγράφη την 1η Μαρτίου από τους «25» της ΕΕ (πλην Βρετανίας και Τσεχίας).

Εξίσου κατηγορηματικά απορρίπτει και την έκδοση ευρω-ομολόγων.

«Μόλις εκλεγεί, ο κ. Ολάντ θα πάει να δει την κ. Μέρκελ. Η ιδέα είναι να κάνει καθένας ένα βήμα προς τον άλλον» είπε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Η επικύρωση δεν αποτελεί τυπική διαδικασία, το (νέο) γαλλικό κοινοβούλιο οφείλει να εκφραστεί», υπενθύμισε, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι ο Ολάντ δεν είναι απομονωμένος στην Ευρώπη ως προς το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο στενός συνεργάτης του Φρανσουά Ολάντ υπενθυμίζει ότι οι Σοσιαλιστές δεσμεύθηκαν να εγγράψουν σε προγραμματικό νόμο την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία το 2017, αλλά δεν επιθυμούν την ένταξη του χρυσού κανόνα στο Σύνταγμα, όπως θέλει ο Νικολά Σαρκοζί.
Keywords
Τυχαία Θέματα