Αλλαζουν ολα στην απονομη δικαιοσυνης

14:02 9/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Σαρωτικές αλλαγές με πολυνομοσχέδιο που περιέχει 80 νέες ρυθμίσεις επιχειρούνται στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, με στόχο την διεξαγωγή δίκαιης δίκης και την αντιμετώπιση της αρνησιδικίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Το σχέδιο νόμου, που αποβλέπει στην επιτάχυνση διεξαγωγής των δικών περιέχει τομές σε θεσμούς, που...
θεσπίστηκαν πριν από δεκαετίες.

Με το νομοθέτημα επιχειρούνται τομές σε σημεία «ταμπού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

Μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη συναινετική λύση
του γάμου, την παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων, τις εργατικές διαφορές, τα ασφαλιστικά μέτρα και τον περιορισμό αναβολών των δικών.

Επιπλέον, προβλέπει την καθιέρωση πιλοτικής δίκης (δίκες εξπρές) και στο Ελεγκτικό Συνέδριο πλέον του Συμβουλίου Επικρατείας που ήδη ισχύει και την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, ενώ καθιερώνεται το δικαίωμα αποζημίωσης των πολιτών σε περίπτωση καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης από τα ελληνικά δικαστήρια.

Το σχέδιο νόμου θα αναρτηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο διαδίκτυο προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αρμόδιους φορείς.

Τα χρήματα για την υλοποίηση του προγράμματος θα εκταμιευτούν και από το ΕΣΠΑ, ενώ ο Γερμανός επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Δικαιοσύνης υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει για την εξεύρεση και άλλων πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Δικαιοσύνη βουλιάζει»

«Η Δικαιοσύνη βουλιάζει» επανέλαβε ο υπουργός Μ.Παπαϊωάννου παρουσιάζοντας στοιχεία για καθυστερήσεις που ζαλίζουν, όπως ότι στο Πρωτοδικείο της Αθήνας εκκρεμούν 6 χιλιάδες κακουργήματα, σε όλη την Ελλάδα 750.000 εγκλήσεις και ότι έχουμε πληρώσει από το 1997 ως σήμερα 8.420.822 ευρώ σε χρηματικές αποζημιώσεις και ηθική ικανοποίηση με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, είναι η τέταρτη χώρα μεταξύ των 47 κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συστηματικά και κατ΄επανάληψη παραβιάζει τον εύλογο χρόνο στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Προκειμένου, λοιπόν, η παραπάνω κατάσταση να αλλάξει προτείνονται, θεσπίζονται και προβλέπονται:

Παράταση ωραρίου διεξαγωγής δικών κατά δύο ώρες: το ωράριο διεξαγωγής των δικών παρατείνεται κατά δύο ώρες (από 3 μ.μ. που λήγει σήμερα παρατείνεται έως τις 5 μ.μ.). Η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο τους γραμματείς της έδρας και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των δικαστηρίων και όχι το σύνολο των δικαστικών υπαλλήλων.

Οι δύο επιπλέον ώρες θα καλυφθούν ή με υπερωριακή αμοιβή ή με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπως είναι η παροχή έξτρα ρεπό στους δικαστικούς υπαλλήλους, εφόσον αυτοί το επιθυμούν.

Με ιδιωτικό συμφωνητικό η συναινετική λύση γάμου: καθιερώνεται η λύση του γάμου και με ιδιωτικό συμφωνητικό. Σήμερα στην Αθήνα
Keywords
Τυχαία Θέματα