Ανακληση του πρεσβη της στο ισραηλ εξεταζει η βρετανια

15:26 3/12/2012 - Πηγή: Fimotro

Ο ισραηλινός πρέσβης στο Λονδίνο κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Φόρεϊν Όφις για τα σχέδια της κυβέρνησης του Ισραήλ για την οικοδόμηση νέων ισραηλινών οικισμών εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα βρετανικών και διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν... ότι η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια αυτά.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz επισημαίνει ότι και η Γαλλία
εξετάζει κάνει το ίδιο, ωστόσο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στο Reuters ότι «υπάρχουν άλλοι τρόποι για να εκφράσουμε την αποδοκιμασία μας».
Η βρετανική πρεσβεία στο Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, ωστόσο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν στηρίζει τα σκληρά ισραηλινά αντίποινα στην ψήφο του ΟΗΕ με την οποία αναγνωρίστηκε η Παλαιστίνη ως κράτος - παρατηρητής.
«Η πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να οικοδομήσει 3.000 νέες μονάδες κατοικιών απειλεί τη λύση των δύο κρατών και καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη προόδου μέσω συνομιλιών. Ζητήσαμε από την ισραηλινή κυβέρνηση να αναθεωρήσει», σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση του σχεδίου του, δήλωσε αποφασισμένος για την επέκταση των εποικισμών.
«Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε στην Ιερουσαλήμ και σε όλες τις τοποθεσίες που είναι στο χάρτη των στρατηγικών συμφερόντων του Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έκανε χθες λόγο για «θανατηφόρο πλήγμα» στην ισραηλινό-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία για τη δημιουργία δύο κρατών.
«Οι οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και αν (το σχέδιο αυτό) υλοποιηθεί, θα αποτελέσει θανατηφόρο πλήγμα στις τελευταίες ευκαιρίες για την εξασφάλιση μιας λύσης δύο κρατών» σημειώνει ο κ. Μπαν.
«Οι Παλαιστίνιοι έχουν τώρα κράτος», δήλωσε νωρίτερα ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επιστρέφοντας στη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, από τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.
«Η Παλαιστίνη κατάφερε κάτι ιστορικό στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Αμπάς ενώπιον χιλιάδων Παλαιστινίων που είχαν συγκεντρωθεί στη Μουκάταα, το συγκρότημα της παλαιστινιακής προεδρίας στη Ραμάλα και τον επευφημούσαν.
Keywords
Τυχαία Θέματα