Αναζητειται μεση λυση για 48 εκατ. που λειπουν απο το project του οπαπ

14:17 28/4/2013 - Πηγή: Fimotro

Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Μανδραβέλης
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Παρά τη μια εβδομάδα καθυστέρησης στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, όλα δείχνουν ότι την Πρωτομαγιά θα υπάρξει συμφωνία. Και μπορεί αυτή η συμφωνία να μην ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις του Ταμείου...
Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της κυβέρνησης, εν τούτοις η αγορά αισιοδοξεί. Αυτό έδειξε και η πορεία της μετοχής του οργανισμού όλες αυτές
τις ημέρες, όπου η αποκρατικοποίησή του αιωρείται χωρίς να μπαίνει ένα οριστικό τέλος.
Αρχικά το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε το τίμημα να διαμορφωθεί στα 670 εκατ. ευρώ (ή στα 730 εκατ. ευρώ, αν συμπεριληφθεί το μέρισμα της χρήσης του 2012) από 622 εκατ. ευρώ που είναι το προσφερόμενο τίμημα. Τα 48 εκατ. ευρώ που χωρίζουν τις δύο πλευρές, αν και δεν είναι αμελητέα ποσότητα, ωστόσο δεν θεωρείται «αγεφύρωτη διαφορά». Αντιστοιχούν περίπου στο 7% του τιμήματος και όπως παρατηρούσε στέλεχος κοντά στην αποκρατικοποίηση συνιστά μάλλον διαφορά «επικοινωνιακού» παρά οικονομικού χαρακτήρα. Η διάσταση αυτή δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι οι δύο πλευρές θα τα βρουν κάπου στη μέση, και ίσως λίγο πάνω από το όριο των 650 εκατ. ευρώ. Το όριο αυτό έθεσε ως εύλογη αξία για το 33% των μετοχών ΟΠΑΠ η αμερικανική εταιρεία Duff & Phelps, δηλαδή ο ανεξάρτητος αποτιμητής που προσέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Και παρόλο που η γνωμοδότηση αυτή δεν συνιστά θέσφατο, οι επενδυτές που συμμετέχουν στην Emma Delta γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι ιδιαίτερα δυσχερές για το Ταμείο να αποδεχθεί ένα χαμηλότερο τίμημα.
Στη διαπραγμάτευση αυτή, ανυποχώρητοι στην πιθανή βελτίωση του τιμήματος, εμφανίσθηκαν οι αλλοδαποί συμμέτοχοι στην Emma Delta, ενώ περισσότερο διαλλακτικοί εμφανίσθηκαν οι Ελληνες επιχειρηματίες. Οι τελευταίοι ωστόσο δεν ελέγχουν τις αποφάσεις, δεδομένου ότι τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια ελέγχουν το 67% της εταιρείας. Αυτό φάνηκε και στις επαφές που είχαν τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ με τους εκπροσώπους του υποψήφιου προτιμητέου επενδυτή. Το ίδιο επίσης διέρρεαν και τα στελέχη της Emma Delta. Μάλιστα, οι Ελληνες συνεταίροι τους φέρεται να απευθύνθηκαν σε διάφορες -κυρίως- ελληνικές τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσθετη χρηματοδότηση. Μεταξύ των τραπεζών που «χτύπησαν την πόρτα» συγκαταλέγεται η ΕΤΕ και η Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, ένας δανεισμός της τάξης των 30 έως 50 εκατ. ευρώ περνά αναμφίβολα από το μικροσκόπιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο φέρεται αρνητικό στο να χρηματοδοτήσει με κεφάλαια ελληνικών τραπεζών τις αποκρατικοποιήσεις. Εξάλλου, το ΤΧΣ απαγορεύει τον τραπεζικό δανεισμό για αγορές μετοχών.
Εμπειρο στέλεχος της αγοράς εκτιμούσε ότι η Emma Delta θα προχωρήσει στη βελτίωση του τιμήματος, όχι μόνον για να αποσοβηθεί η πολιτική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, αλλά και ως κίνηση καλής θέλησης. «Εχει κάθε συμφέρον (η Emma Delta) να κερδίσει τη συμπάθεια της ελληνικής κοινωνίας παρέχοντας ένα βελτιωμένο τίμημα» ανέφερε παράγοντας της αγοράς. Ο ίδιος, αν και χαρακτήριζε «επικοινωνιακή» τη διαφορά μεταξύ αγοραστή και πωλητή, σημείωνε ακόμη ότι «δεν συμφέρει και τους ίδιους να δείξουν ότι έλαβαν κάτι δωρεάν».
Το τίμημα θα ήταν εξαρχής βελτιωμένο, αν η ελληνική πολιτεία είχε προλάβει να κλείσει όλα τα ζητήματα που αποτελούν σήμερα αβεβαιότητες στην αποκρατικοποίηση. Αν και έλυσε αρκετά, εντούτοις υπάρχουν πολλά και σημαντικά σε εκκρεμότητα, με σημαντικότερο το θέμα του μονοπωλίου που έχει εκχωρηθεί στον ΟΠΑΠ. Παράγοντες κοντά στην πώληση έκαναν λόγο για μια καλή προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να στηρίξει μια θετική απόφαση, τόσο στο επίπεδο του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης από το 2004, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κρατά την υπόθεση ακόμη ανοικτή από το 2008. Ωστόσο, παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν ότι όσο η κυβέρνηση και το Ταμείο θα εξυπηρετούν τον σκοπό ύπαρξης του μονοπωλίου στα τυχερά παίγνια, ο επενδυτής δεν θα έχει τίποτε να φοβηθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα