ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤ

14:15 4/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Την ανησυχία για την αύξηση των επιτοκιων της ΕΚΤ εκφράζει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση των Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου...

Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρει ότι η πρόθεση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της (σ.σ. την Πέμπτη 7 Απριλίου) θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία, αλλά
οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από το ύψος της αύξησης και από το αν θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις.
Η αύξηση, είπε, είναι θέμα που δημιουργεί ανησυχία, αλλά σημείωσε ότι δεν θεωρεί ότι μία μικρή αναπροσαρμογή των επιτοκίων θα κάνει μεγάλη διαφορά.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς, το βασικό ευρωεπιτόκιο θα βρεθεί στα τέλη του 2011 στο 1,75%.
Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ να μειωθεί η εξάρτησή τους από την πηγή αυτή.
Τόνισε, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Η απεξάρτηση θα γίνει σταδιακά, είπε ο υπουργός, καθώς οι τράπεζες θα αποκτούν πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά κεφαλαίων.
Στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση του ελλείμματος το 2010 («η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από χώρα της Ευρωζώνης σε ένα χρόνο), στις αλλαγές στη φορολογία, το ασφαλιστικό σύστημα, την αγορά εργασίας και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
«Όπως είπαμε από την αρχή, έχουμε ένα μαραθώνιο και όχι σπριντ. Κάναμε τα πρώτα βήματα, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει κόπωση από την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε μια διαφορετική φάση, όπου πρέπει να εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός είπε ότι είναι ευπρόσδεκτο το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις σε έργα υποδομής.
Τέλος, ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις εκθέσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, είπε ότι υπάρχει ένα συστημικό πρόβλημα για την Ελλάδα, επειδή οι οίκοι αξιολογούν με βάση τις αντιλήψεις των αγορών, με συνέπεια να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, αναμένεται να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση για να αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό.
Keywords
Τυχαία Θέματα